Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo Cars vill bygga stor batterifabrik

Volvo Cars vill bygga en batterifabrik i Torslanda.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Volvo Cars vill bygga en batterifabrik i Torslanda.

Fabriken är en del av en stor expansion som företaget planerar, avslöjar GP.

Göteborgs-Posten har tagit del av en ansökan som Volvo Cars har lämnat till stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Där framgår att företaget vill bygga ut i Torslanda, ett jätteprojekt som till ytan upptar motsvarande 224 fotbollsplaner, skriver tidningen.

I en plankarta som bifogats ansökan är det tydligt att Volvo Cars planerar en batterifabrik. En anläggning som totalt omfattar 1 120 000 kvadratmeter, enligt GP.

Volvo Cars har tidigare berättat att företaget inlett ett samarbete med batteriföretaget Northvolt för att utveckla batterier till elbilar för Volvo- och Polestar.

När GP frågar chefen för stadsbyggnadskontorets planavdelning, Martin Storm, om etableringen kommer det inte några tydliga svar.

– Allting som gäller det där får man egentligen prata med Volvo om. Jag vet inte så mycket mer än det som står i planansökan, säger han till tidningen.

Inget är beslutat enligt Volvo Cars

Magnus Holst, Volvo Cars presstalesperson, förklarar för GP att det ännu inte är beslutat var Volvos och Northvolts batterifabrik ska ligga, och att företagen undersöker flera lämpliga platser i Europa.

Han menar att den aktuella planansökan hos Göteborgs kommun handlar om att man undersöker hur området ska kunna användas i framtiden. 

När GP undrar över formuleringen ”area batterty plant” på plankartan svarar Magnus Holst:

– Jag håller på att grotta i det, men det kan vara så att det finns behov av andra ytor för att hantera batterier. Det kan vara batterisammansättning och väldigt mycket annat.

Volvo Cars varnar för lägre försäljning resten av året

Aktiechefen: ”Tror att det kommer att lösa sig under nästa år”