Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo Cars vd vill förbjuda bensinbilar

Håkan Samuelsson, vd, Volvo cars.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hälften av alla Volvobilar ska vara elektriska år 2025.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Ett förbud mot bensin- och dieselbilar? 

Det skulle vara det bästa alternativet för att få bilister att gå över till elbilar, enligt Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. 

– Om fem år kommer en elektrisk bil ligga på samma nivå som en motsvarande bil i dag, säger han till Financial Times


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

I november ökade Volvo Cars försäljning på alla marknader – utom i Europa. Där backade försäljningen med nästan 11 procent i november jämfört med samma period förra året. 

Men trots det visar bolaget positiva kurvor i coronapandemin, inte minst för att det i exempelvis USA gick upp med drygt 20 procent. Samtidigt skriver Financial Times att vd Håkan Samuelsson planerar ett uppseendeväckande utspel i samband med en konferens om framtidens bilar, som hålls under onsdagen. 

Det bästa för elbilstransformationen vore att förbjuda bensin- och dieselbilar, menar han. 

– Ingen kan bygga en framgångsrik och lönsam affärsverksamhet genom incitament. Medan tillfälliga incitament kan uppmuntra industrin att gå i rätt riktning kan det vara mera effektivt för regeringar att sätta en tydlig agenda mot en elektrisk framtid, säger Samuelsson i en webbsänd intervju med tidningen. 

Han fortsätter:  

– Ju fler alternativ som hålls öppna ju långsammare kommer det att gå. 

Vill vara premiumbil

För Volvos del har målet varit att 50 procent av företagets bilmodeller ska vara helt elektriska år 2025. Övriga ska vara hybridmodeller. 

Till Financial Times säger Håkan Samuelsson att Volvo vill vara med och leda utvecklingen kring elektriska bilar: 

– Vi är övertygade om att premiumbilsegmentet kommer att bli helt elektriskt över tid, och vår ambition är att vara en ledare i det segmentet. 

Det har redan inletts en utredning i Sverige kring ett förbud som eventuellt träder i kraft år 2030. Till TT säger finansmarknadsminister Per Bolund att Sverige kan komma att förbjuda bensinbilar före övriga EU. 

– Utredningen kommer att titta på möjligheten att agera på nationell nivå och att agera på EU-nivå. Men vi ser ju att det är ett stort antal länder som tagit ett liknande steg som vi har tagit. Här provkörs Volvos nya elbil, Polestar 2: 

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.