Volvo Cars stoppar produktionen – igen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Volvo stänger ner produktionen i fabriken i Torslanda under nästa vecka.
Foto: Henrik Jansson
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Personvagnar AB.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under hela nästa vecka kommer produktionen i Volvo Cars fabrik i Torslanda att stoppas med anledning av en global brist på halvledare.

– Vi ser ju att det kommer vara fortsatt osäkert kring möjligheten att få tag på halvledare och vi ser att det kommer stabiliseras i slutet på året, säger Maria Dagman, presskontakt på Volvo Cars.

En global brist på halvledare, kiselmaterialet i mikrochip, gör att Volvo Cars återigen måste stoppa all produktion i sin fabrik i Torslanda.

Under hela nästa vecka, vecka 35, kommer fabriken vara stängd, vilket GP först rapporterade.

De anställda ska ha fått beskedet under måndagsförmiddagen. 

– Beslut sker med kort varsel emellanåt och det är ett stort logistiskt pussel som läggs och vi tar beslut från dag till dag om vad som händer. Det var nyligen, säger Maria Dagman, presskontakt på Volvo Cars om när beslutet togs. 

Hur ser det ut efter nästa vecka, kommer ni kunna starta produktionen igen då?

– Som det ser ut nu så har vi beslutat att pausa produktionen mellan 30 augusti och 3 september. Under helgen har vi ingen produktion i gång, utan vi kommer starta upp söndagen den 5 september det är då den först skiftet drar i gång, det är planen. 

Halvledare återfinns i mängder av elektronik, och det är således inte bara Volvo och andra fordonstillverkare som påverkas. 

Pandemin bakom bristen

Förklaringen till bristen går delvis att finna i en minskad produktionstakt under pandemin. Det har Mikael Östling, professor i mikroteknik vid KTH, tidigare sagt till SVT:

– Fabrikerna har inte gått för fullt. Det har också brunnit fabriker. Och så har pandemin gjort att vi konsumerar mer hemelektronik. Dessutom har bilindustrin, som går på sparlåga nu grund av halvledarbristen, kanske inte varit förutseende nog.

Problemet med att få tag på halvledare har påverkat Volvos försäljningstillväxt.

– Vi hade kunnat sälja betydligt fler bilar än vi nu gjort, har Håkan Samuelsson, tidigare sagt till GP. 

Maria Dagman säger att bristen kommer att finnas kvar ytterligare en period.

– Vi ser ju att det kommer vara fortsatt osäkert kring möjligheten att få tag på halvledare och vi ser att det kommer stabiliseras i slutet på året, säger hon.