Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo Cars sänker produktionstakten

I slutet av april kom beskedet att Volvo Cars varslar 1300 anställda tjänstemän.
Volvo Cars fabrik i Torslanda går ner i produktionstakt från 58 till 56 bilar i timmen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Stefan Elfström är presstalesperson för Volvo Cars.Foto: VOLVO CARS

Volvo Cars går ner i produktionstakt på fabriken i Torslanda efter sommaren.

Detta till följd av minskad efterfrågan under coronapandemin – något som kan påverka bemanningsanställda.

– Vi kommer göra en genomlysning och se hur behovet av bemanningsanställda påverkas av detta, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Coronapandemin har påverkat efterfrågan på bilar globalt, menar Stefan Elfström.

– Det vi ser nu är att efterfrågan är på väg upp vid det här skedet av pandemin, men den är fortfarande inte på de nivåer som rådde innan coronautbrottet, säger han.

Det leder till att fabriken i Torslanda går ner i produktion från 58 bilar i timmen till 56, vilket GP var först med att rapportera.

Justeringen kommer träda i kraft efter semestertiderna.

– Vi måste anpassa vår produktion efter efterfrågan helt enkelt, det gör vi genom att justera ned takten något. Det är ingen dramatisk sänkning.

Bemanningsanställda kan påverkas

Enligt uppgifter till GP skulle justeringen kunna innebära att hundratals jobb är i fara – någonting som Stefan Elfström dementerar.

– Jag kan definitivt dementera att det skulle vara nya varsel på gång i företaget. Det vi eventuellt ser en justering av är den personal som är hos oss genom bemanningsföretag som vi kan behöva justera i höst.

– Vi kommer göra en genomlysning och se hur behovet av bemanningsanställda påverkas av detta.

Enligt Stefan Elfström kommer man också behöva göra sig beredd på toppar och dalar i efterfrågan, vilket föranleder att man kommer inleda en omförhandling med fackförbundet om arbetstidsavtalet.

– Det innebär att det blir lättare för både företaget och anställda att justera arbetstiden efter när man har toppar och dalar i efterfrågan och produktionsvolymer.

Banden stod stilla

Redan tidigare i vår satte pandemin sina spår på Volvo Cars. I april varslades 1300 tjänstemän, och den 26 mars stannade banden i Torslanda, vilket berörde 20 000 betare i Göteborg och även 5000 arbetare i Skövde och Olofström, fram till den 20 april då fabriken i Torslanda började öppna upp igen.