Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo Cars nya drag – tillsammans med Geely

”Vi har sagt att hälften av vår försäljning år 2025 ska vara elbilar”Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Volvo Cars kommer de inte minska på personalenFoto: GT/Expressen

Volvo Cars vill satsa ännu mer på miljövänliga bilar. 

Därför kommer tillverkningen av förbränningsmotorer i stället hamna i ett nytt bolag tillsammans med fordonstillverkaren Geely.
– Då kan vi satsa fullt ut på elbilar, säger Stefan Elmström, presstalesperson på Volvo Cars. 

Under måndagen meddelande Volvo Cars och den kinesiska fordonstillverkaren Geely Automobile, att de skapar ett gemensamt bolag för tillverkningen av förbränningsmotorer, som används till hybridfordon. 

– Vi har sagt att hälften av vår försäljning år 2025 ska vara elbilar, det innebär då att den andra hälften ska vara hybridbilar och varje hybrid behöver en förbränningsmotor. Därför tycker vi att det är rätt tid nu att konsolidera oss inom Geely gruppen, säger Stefan Elfström.

Omkring 3 000 anställda från Volvo Cars och 5 000 anställda från Geely, kommer ingå i den nya organisationenFoto: TT NYHETSBYRÅN

”Behöver all kompetens”

Inom kort kommer det ske en intern omorganisation inom Volvo Cars och om planerna går som planerat startar det nya externa bolaget tillsammans med Geely gruppen, om ett år. Då är det omkring 3 000 anställda från Volvo Cars och 5 000 anställda från Geely, som kommer ingå i den nya organisationen. 

Hur kommer de anställda påverkas av det här? 

– Vi kommer inte behöva minska personalen. Utan det här kommer påverka personalen på ett positivt sett. Vi kommer behöva all den kompetens och kapacitet vi har i Göteborg och Skövde. Man kommer att få en mycket större kundbas och därför utveckla motorer för andra varumärken, inte bara för Volvo, säger Stefan Elfström.