Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo Cars kan tvingas böta flera miljarder

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Fyra miljarder kronor.

Så mycket kan Volvo cars tvingas betala i böter om de inte klarar de tuffa kraven från EU om koldioxidutsläpp, skriver Dagens Nyheter som hänvisar till konsultfirman PA Consulting.

Volkswagen riskerar de högsta böterna, närmare 50 miljarder. 

EU sätter upp mål för de olika biltillverkarna som ska begränsa den koldioxid de släpper ut. De individuella målen beror på en produktmix, men sammanlagt får inte tillverkarna släppa ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer, skriver Dagens Nyheter.

Konsultbolaget PA Consulting granskar tillverkarna och hur väl de förhåller sig till sina mål.

PA Consulting uppger att de räknar med att samtliga biltillverkare nu kommer missa målen och därför få böta, för 13 tillverkare handlar det om över 150 miljarder kronor. 

De böter som biltillverkarna kan få betala är 95 euro per gram koldioxid som ligger över målet, det multipliceras sedan med antal bilar som säljs. Vilket leder till att de som säljer flest bilar får högst böter. 

Kan få böta fyra miljarder 

De som kommer att få böta mest är Volkswagen som enligt PA Consulting kommer få lägga ut närmare 50 miljarder kronor. 

För Volvo cars så kommer böterna hamna på 382 miljoner euro, i dagens valutakurs drygt fyra miljarder kronor. 

Volvo släppte ut mer 2018 än 2017, vilket också följde trenden bland de övriga biltillverkarna. DN skriver att bilköparna i större utsträckning valde bensin framför diesel och fler ville köpa större och tyngre bilar. 

PA Consulting har räknat att Volvo Cars utsläpp kommer att minska från 129,5 gram till 121 gram – men det är ändå långt från Volvos individuella mål på 108,5 gram. 

Den biltillverkare som ligger närmast sina mål är Toyota som beräknas släppa ut 95,1 mot deras mål på 94,9 gram.