Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo buss rekordorder ska vara störst i Europa

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
En elbuss som snart ska trafikera i Göteborg. Foto: Eddie Löthman / Västtrafik
Volvo har tecknat en stororder med TransdevFoto: GT/Expressen

Volvo bussar och Transdev har skrivit ett avtal om 157 elbussar – den största ordern i sitt slag i Europa, enligt Håkan Agnevall som är vd på Volvo Buss, skriver GP

– Det här är fantastisk möjlighet att få använda vår hemstad som showcase för att visa vad vi har gjort inom elektromobilitet, säger han till tidningen. 

På tisdagen presenterades avtalet mellan Volvo Buss AB och Transdev AB, det handlar om 157 elbussar som ska trafikera i Göteborg från 2020 då delar av bussflottan i staden ska bytas ut mot just elbussar. 

Det ska vara den största affären med elbussar någonsin i Europa, enligt Volvo, skriver GP. Enligt Volvo kommer det också att ”skapa nya möjligheter för framtida stadsplanering i Göteborg”.

– Det här är en omställning för oss och hela branschen. Det berör inte bara oss utan hela kollektivtrafikbranschen och samhället, säger Gunnar Schön, vd på Transdev till tidningen.

Bussarna avtalet berör ska inte tillverkas i Sverige utan i Polen, skriver P4 Göteborg. 

”Den säkrar jobb” 

Men enligt vd:n på Volvo Buss skapar den nya affärsuppgörelsen jobb också i Göteborg. 

- Den säkrar jobb skulle jag vilja säga, säger Håkan Agnevall, till GP. 

Volvo Buss är en del av koncernen Volvo och en del som ökar mest, under det tredje kvartalet 2019 sålde företaget bussar för 7,7 miljarder – vilket var en 32-procentig ökning mot 2018. 

Transdev står redan i dag bakom en stor del av busstrafiken i Göteborg med omnejd och har sedan tidigare vunnit en upphandling med Västtrafik värd åtta miljarder kronor för att köra trafiken i Mölndal, Partille och Göteborg. 

Transdev är redan i dag den största bussoperatören i Göteborg med runt 370 bussar, skriver GP. 

Volvo och Transdev vill inte avslöja summan på ordern, skriver GP.