Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo-bossens bonus: 27 miljoner kronor

Volvo gjorde ett starkt år 2019.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Affärerna för Volvo går strålande – och det märks i vd Martin Lundstedts plånbok. 

Två av hans bonusar från förra året uppgick till 27 miljoner kronor, skriver GP.

När den sista kvartalsrapporten för 2019 kom i slutet av januari var AB Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt nöjd. 

Företaget hade under året sålt för 432 miljarder kronor, vilket var en ökning på 11 procent från året innan, som landade på cirka 40 miljarder mindre. 

Och det gjorde också att vd fick några kronor i bonus. 

Enligt årsredovisningen har Lundstedt cirka 14,9 miljoner kronor i grundlön, skriver GP – vilket innebär en löneökning på nära 350 000 kronor från året innan. 

Martin Lundstedt, vd och koncernchef på AB Volvo.
Foto: MIKAEL PERSSON / SPA

Lundstedt: ”Resultatet av hårt arbete”

Utöver det fick han även en bonus på 13,1 miljoner kronor. Utöver det är vdn med i två bonusprogram: varav ett är prestationsbaserat, och ett är långsiktigt program där bonuspengarna som delas ut måste köpas aktier för. I det sistnämnda bonussystemet fick Lundstedt efter förra året 13,8 miljoner kronor. Det innebär att vdn:s bonus från året landar på 27 miljoner kronor. 

Vd Martin Lundstedt skriver i en skriftlig kommentar till GP att 2019 var ett framgångsrikt år med fokus på investeringar för framtiden. 

– Detta är resultatet av hårt arbete i hela koncernen och jag vill rikta ett varmt tack till alla kollegor för deras insatser. Det var också ett år som verkligen satte fokus på betydelsen av att både leverera en god lönsamhet och samtidigt investera för framtiden och i de teknologier som förändrar vår bransch, skriver Martin Lundstedt i en kommentar till GP.