Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo backar – slopar utdelning till aktieägarna

Extraordinära tider, säger Carl-Henric Svanberg.
Foto: SVEN LINDWALL
Volvo backar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

AB Volvo slopar förslaget om utdelning till aktieägarna för 2019.

Det innebär att de går miste om totalt 11,7 miljarder kronor – plus bonus till cheferna.

På tisdagen kom beskedet: det blir ingen utdelning för AB Volvos aktieägare för 2019.

Utdelningen skulle ha legat på 5,50 kronor, och uppgå till totalt 11,7 miljarder.

Styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg säger i ett pressmeddelande från företaget att osäkra tider kräver försiktighet och ett långsiktigt tänk för företaget. 

– Det här är extraordinära tider där beslut måste baseras på det faktum att det råder betydande osäkerhet kring återhämtningen. Styrelsen anser därför att det är lämpligt att vara försiktiga för att säkerställa företagets långsiktiga utveckling och förmåga att agera utifrån en styrkeposition under hela krisen, säger han. 

Detta innebär också att bonusarna genom bolagets incitamentsprogram, där koncernledningen och 300 högt uppsatta chefer ingår, brinner inne.

Har permitterat tusentals 

Företaget har permitterat över 20 000 anställda på grund av coronapandemin. Det gör att företaget kan få ersättning av staten på upp mot en miljard kronor. Detta har gjort att kritik har väckts mot företagets planerade miljardutdelning. 

I april sa regeringen att stora företag som gör aktieutdelningar i pandemin inte kommer att få ta del av permitteringsstödet – men det påståendet fick sedan mothugg från Tillväxtverket, som ansvarar för permitteringsutdelningen. 

Myndigheten menade att det inte fanns lagstöd för ett sådant beslut, men efter att generaldirektören Gunnilla Nordlöf haft ett möte med finansutskottet lät det annorlunda: hon bekräftade då regeringens linje, om stödstopp för företag som gör aktieutdelningar. 

– Vi kommer säga nej till företag som gör aktieutdelningar, och vi kommer kräva tillbaka pengar från företag som har gjort aktieutdelningar, sa hon till SVT förra veckan. 

Sparekonomen: ”Sunt förnuft”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att det är ett rimligt krav på företag som tar emot statligt stöd i krisen. 

– Någonstans handlar det om sunt förnuft att inte dela ut pengar och ta emot stöd från staten samtidigt, även om utdelningen ju avser föregående års vinster. Beslutet från Volvo att inte bara slopa extrautdelningen utan nu också ordinarie utdelning var väntat, men inte självklart. 

Många småsparare påverkas dock av beslutet:

– En hel del sparare har köpt på sig Volvo-aktien inte bara för den låga värderingen och de förbättrade marginalerna utan också för den generösa utdelningen. Men det är exceptionellt osäkra tider vi lever i, det kan rent finansiellt framöver visa sig vara rätt beslut. Men framför allt handlar det om sunt förnuft att inte dela ut om man tar emot stöd, säger hon.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.