Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volontären Alinde byggde en skola – med petflaskor

Skolbarnen ville vara med och hjälpa Alinde Fox och de andra volontärerna med byggandet.
Foto: Privat
Skolan tar form. Petflaskor fyllda med skräp blir till isolering.
Foto: Privat

Vem trodde att gamla petflaskor och skräp kunde bli en ny skola? 

Alinde Fox, 60, flög till Guatemala för att vara med och bidra till förändring för många skolbarn.

– Med så lite kan man göra så mycket för andra. Efter den här resan ser jag allt annorlunda, säger hon.

Alinde Fox från Varberg har varit ute på flera volontärresor, som Hallands Nyheter tidigare skrivit om. Alinde har bott en stor del av sitt liv i England, där hon började engagera sig för Barncancerfonden.

– Det här är väldigt viktigt för mig. Jag tror att det finns en tomhet i en själ som inte fått uppleva något som det här än, säger hon om sitt engagemang för välgörenhetsorganisationer.

Ingen självklarhet

Efter en tid flyttade familjen till Varberg och Alinde gick med i en livsstilsklubb som sedan ledde henne vidare till organisationen Hug it forward.


LÄS MER: Henrik Lundqvist skänker miljoner till sjuka barn


Hon lärde känna grundaren av samarbetet mellan klubben och organisationen och resan till Guatemala och arbetet med att vara med och bygga skolor började ta form, säger hon.

– Det bara råkade bli Guatemala. Allt som har med utbildning att göra får mig att gå i gång. Det är viktigt för mig att det är mixade skolor som byggs, för både pojkar och flickor. Fler flickor måste utbildas och få samma rättigheter.

Alinde Fox och sambon Chris Cramer byggde en skola av petflaskor.
Foto: Privat

Byggde med petflaskor

Till sist åkte Alinde i väg tillsammans med 17 andra personer från Västsverige till den lilla byn Chuiabajal, som ligger fem mil väster om huvudstaden Guatemala City. Många i gruppen kände inte varandra sedan tidigare. 

– Men vi blev vänner för livet och fick en mening med vår vänskap.

Alinde Fox, hennes sambo Chris och 16 andra volontärer tillsammans med byggingenjörer och skolbarn.
Foto: Privat

Väl på plats i Guatemala tog byggandet av skolan vid. Donationer finansierade material och att utbildade ingenjörer kunde finnas på plats under arbetets gång. 

– I en vecka var vi där och byggde skolan. Bland annat med hjälp av gamla petflaskor.


LÄS MER: Kändisarna cyklar till Paris för välgörenhet


Skolbarn hade samlat ihop gamla petflaskor, som fylldes och bidrog till isolering i väggar. Därefter fyllde volontärerna på med cement under uppsikt av byggingenjörerna, berättar Alinde som menar att fler och fler lägger ner sin tid på liknande projekt.

– Alla pengar som kommer in går till att bygga fler skolor ute på landsbygden. Det här ligger i tiden. Folk vill inte bara åka på semester, man vill göra något också.