Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viveca Lärns ilska efter vaccinfusket: ”Skamligt”

Oetiskt och skamligt – så säger Viveca Lärn, 76, om vaccinfuskarna.
Foto: HANNA BRUNLÖF
GT har bland annat rapporterat om hur sju chefer inom NU-sjukvården fick vaccin före personal som arbetade med patienter.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under början av året har det kommit flera rapporter om att friska personer och vårdchefer har gått före prioriterade grupper i vaccinationskön.

En av alla som upprörs av företeelsen är den folkkära författaren Viveca Lärn, som på grund av en underliggande sjukdom har levt i isolering i snart ett år. 

– Det är oetiskt och skamligt. Jag tycker inte att det finns något försvar för det, säger hon.

Folkhälsomyndighetens budskap har varit glasklart – vårdpersonal och personer i riskgrupp har högsta prioritet, när den begränsade mängden coronavaccin nu fördelas över landet. 

Liv och hälsa står på spel.

Men trots allvaret är det inte alla som respekterar tågordningen. GT har tidigare rapporterat om hur sju chefer inom NU-sjukvården fick vaccin före personal som arbetade med patienter. Även i Halmstad har kommunchefer gått före i kön. 

Privatpersoner har också utnyttjat kryphål i vaccinationsstrategin, avslöjade GP i mitten av februari. Genom att registrera sig via en webblänk ursprungligen riktad till vårdpersonal, har friska personer redan kunnat få sin första spruta.

Tricksandet med kösystemet upprör Tommy Emanuelsson, ordförande för PRO i Göteborg med över sextusen medlemmar.

– Man blir så fruktansvärt frustrerad och irriterad. Det är kanske inte så många personer som har gått före, men det är ändå några av de äldre som fått stå tillbaka. Det handlar ju om de allra sköraste, som måste oroa sig för en så enkel sak som att gå ut och handla, säger han, och fortsätter:

– Att man ens kan komma på tanken att göra något sådant här... Det är obegripligt.

Tommy Emanuelsson, ordförande för PRO i Göteborg, är upprörd.

”Oetiskt och skamligt”

Emanuelssons ilska delas av författaren Viveca Lärn, 76, som i snart ett års tid har tvingats isolera sig i sitt hem. 

– Det är oetiskt och skamligt. Jag tycker inte att det finns något försvar för det. Jag är fruktansvärt besviken på de här människorna, men det är väl folk som inte har lärt sig att alla är lika mycket värda, säger hon.

På grund av en underliggande sjukdom räknas Lärn till riskgruppen, men än så länge har hon inte fått den efterlängtade sprutan. 

– Jag längtar efter att träffa mina barn och mina barnbarn igen, och efter havet och Lysekil. Så fort jag har fått min andra spruta åker jag dit. 

Viveca Lärn har en underliggande sjukdom och tillhör riskgrupp.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Initialt meddelade Västra Götalandsregionen att de som gått före i kön, trots oegentligheterna, skulle få sin andra spruta inom rekommenderad tid. Men det beslutet ändrades i slutet av förra veckan. 

De som fuskat kommer i stället att få spruta två först när det är dags för den fas de egentligen tillhör.

– Att det förekommit att fel personer bokat tid via länk avsedd för kommunal vård- och omsorgspersonal är oacceptabelt, sa Kristine Rygge, regionens vaccinationssamordnare, i en kommentar.

Kritiserar vaccinatörerna

I samband med att fusket upptäcktes förtydligade också VGR för vaccinatörerna att de förväntas säkerställa att rätt person blir vaccinerad, exempelvis med hjälp av tjänste-ID eller lönespecifikation.

Att så inte har skett tidigare beror delvis på bristande information från regionen, säger Kristine Rygge i en kommentar till Ekot. Men hon anser att vaccinatörerna också har ett stort ansvar:

– I efterhand kunde vi varit tydligare, samtidigt har det ju inte gått någon förbi att vi följer Folkhälsomyndighetens prioritering, och att det är en vaccinbrist, och vi behöver se till att rätt personer får vaccinet.

Kristine Rygge, Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tommy Emanuelsson, PRO, går längre i sin kritik:

– Sedan i januari har ju Folkhälsomyndigheten gång på gång upprepat vilka som ingår i de prioriterade grupperna. Då tycker jag att man borde reagera när det kommer någon som inte verkar höra till fas ett. Att de inte har kurage att kolla upp var folk jobbar, även om det inte uttryckligen står i upphandlingen, det tycker jag är bedrövligt. 

Under tisdagen rapporterade Ekot att vaccinfusket skett igen, i Lidköping och Alingsås. Men de uppgifterna tillbakavisades senare av regionen.

Se också: