Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viveca Lärns corona-oro – träffar inte barnbarnen

Viveca Lärn, 75, har blivit utsedd till Årets Göteborgare 1998 och har även en spårvagn uppkallad efter sig.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Även författaren Viveca Lärn är drabbad av coronavirusets omfattande spridning.

Hennes vardag har blivit fylld av restriktioner och det som gör ondast – det är att inte få träffa barnbarnen.

– Jag har lyckats undvika att bli smittad och man får helt enkelt skjuta på det som man inte kan göra nu, säger Viveca. 

Den folkkära författaren Viveca Lärn, 75, har behövt hålla sig inne mer sedan coronavirusets utbrott. Hon är nämligen i riskgruppen.

– Jag är egentligen alltid hemma och skriver men nu håller jag mig ännu mer inne eftersom jag är över 70 år. Som tur är finns telefon så man kan prata med barnen. Sen får man gå på promenader tidigt på morgonen innan folk är ute, säger Viveca.

Hon väntar ivrigt på att coronaviruset kommer försvinna.

– Det är tråkigt detta, förstås. Det tycker ju alla. Och huvudsaken är att folk hjälps åt och det verkar som att det verkligen är så. Sen är jag min egen och skriver själv och bor själv sen många år tillbaks och jag har lyckats undvika att bli smittad.

”Lite lyxigt att inte vara ute”

Viveca Lärn tycker att det är viktigt att följa nyhetssändningarna och turerna kring corona.

– Man följer förstås alla nyhetssändningar och försöker att inte träffa så mycket folk. På ett sätt är det lite lyxigt att inte vara ute och göra allt man brukar göra, för det har man ju fått skjuta på, säger hon.

Viveca Lärn har varit författare på heltid sedan 1973 och har skrivit över 40 barnböcker och flertalet vuxenromaner.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Precis innan utbrottet blev en samhällsfara i Sverige hann Viveca se Tomas von Brömssen spela kontrabas på Göteborgs stadsteater. 

– Det var väldigt roligt. Men sen har man behövt lämna återbud till en hel del andra planerade saker. Jag skriver med tusch i en gammal almanacka och stryker sedan över sådant jag behövt ställa in med Tipp- ex. Det har blivit en del sådant nu, säger Viveca.

Familjesemestern ställs in

Bland annat har en familjeresa till Danmark behövt ställas in.

– Om världen nu överlever detta så kan man ju göra det lite senare. Jag skulle också på en resa till Lofoten i norra Norge, men det avbokade jag i och för sig innan coronautbrottet. Det är bara tråkigt att inte träffa barnbarnen. Familjen är meningen med livet, det märker jag mer för varje dag som går. Sen får man inte glömma skrivandet, förstås, säger Viveca Lärn.

 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona