Viveca Lärn, 73, författare och journalist som skrivit och läst i hela sitt liv, riskerar att bli blind. Foto: PER WISSINGViveca Lärn, 73, författare och journalist som skrivit och läst i hela sitt liv, riskerar att bli blind. Foto: PER WISSING
Viveca Lärn, 73, författare och journalist som skrivit och läst i hela sitt liv, riskerar att bli blind. Foto: PER WISSING
Viveca Lärn råkade för två år sedan ut för en olycka där hon fick en spetsig sten i ögat och förlorade synen, nu riskerar hon att bli blind även på det andra ögat. Foto: PEO MÖLLERViveca Lärn råkade för två år sedan ut för en olycka där hon fick en spetsig sten i ögat och förlorade synen, nu riskerar hon att bli blind även på det andra ögat. Foto: PEO MÖLLER
Viveca Lärn råkade för två år sedan ut för en olycka där hon fick en spetsig sten i ögat och förlorade synen, nu riskerar hon att bli blind även på det andra ögat. Foto: PEO MÖLLER
En fjärde säsong av SVT-serien "Saltön", som bygger på böcker av Viveca Lärn, har premiär i augusti. Tittarna får bland annat återse karaktärerna Johanna (Ulla Skoog), Thomas Blomgren (Tomas von Brömssen), Emily Blomgren (Anki Larsson) och ostronfiskaren Bengt (Claes Malmberg). Foto: SVTEn fjärde säsong av SVT-serien "Saltön", som bygger på böcker av Viveca Lärn, har premiär i augusti. Tittarna får bland annat återse karaktärerna Johanna (Ulla Skoog), Thomas Blomgren (Tomas von Brömssen), Emily Blomgren (Anki Larsson) och ostronfiskaren Bengt (Claes Malmberg). Foto: SVT
En fjärde säsong av SVT-serien "Saltön", som bygger på böcker av Viveca Lärn, har premiär i augusti. Tittarna får bland annat återse karaktärerna Johanna (Ulla Skoog), Thomas Blomgren (Tomas von Brömssen), Emily Blomgren (Anki Larsson) och ostronfiskaren Bengt (Claes Malmberg). Foto: SVT

Viveca Lärn förbereder sig – på att bli helt blind

Publicerad

Viveca Lärn, 73, författare och journalist som skrivit och läst i hela sitt liv, riskerar att bli blind.

Efter en olycka miste hon synen på ena ögat. Nu håller en ögonsjukdom på att förstöra det andra.

– Jag försöker förbereda mig. Det är rätt mycket ångest att hinna få ordning i alla mina röriga lådor medan jag kan se. Har jag tur får jag behålla synen och då är det så klart bra att jag städat i lådorna ändå, konstaterar hon.

Det är två år sedan Viveca Lärn, författare till bland annat böckerna om "Saltön" som också ligger till grund för den populära tv-serien, råkade ut för en olycka när hon var på väg hem till sin lägenhet i Göteborg.

Viveca Lärn hade sedan tidigare svåra ögonproblem och såg dåligt i mörkret. I en stentrappa snubblade hon och fick en spetsig sten "rakt upp i ögat".

– Jag vaknade på sjukhus nästa dag. Jag låg inne i en månad och opererades flera gånger, men synen gick inte att rädda. Läkaren var ledsen och jag sa "Men herregud, jag har sett jättemycket roligt på det ögat i 70 år, så det är okej", berättar hon.

 

LÄS MER: Viveca Lärn om sorgen efter sonen 

 

Men nu riskerar Viveca Lärn att bli blind även på det ännu seende ögat. Hon har haft den allvarliga ögonsjukdomen glaukom (tidigare kallad grön starr) i flera år och berättar att det öga som hon förlorade synen på i olyckan var det friskaste ögat.

Opererades akut

– För några år sedan när jag var på Korsika så steg trycket så mycket i det öga som jag nu ser med att jag fick opereras akut. Och nu har det blivit mer besvär. Ja, det är väldigt mycket med ögonen, förklarar hon och säger samtidigt:

– Men det är verkligen inget att gnälla för. Jag är strängt uppfostrad av min schartauanska faster. Gudstron och det bohuslänska arvet från sjöfolk har gjort att jag aldrig tagit något för givet, vilket klarat mig genom en del tragedier i mitt liv. Jag har gudskelov också gåvan att glädjas åt det som är positivt.

Hon säger krasst att hon förbereder sig. Bland annat genom att få ordning på sina prylar.

"Rätt mycket ångest"

– Det är rätt mycket ångest. Jag försöker se till att jag, om jag mister synen helt, inte har alla dessa röriga lådor överallt. Har jag tur får jag behålla synen på det seende ögat och då är det så klart ändå bra att jag har städat i mina lådor, menar hon.

 

LÄS MER: Viveca Lärn vann Piratenpriset

 

Viveca Lärn har just läst in två av sina romaner till ljudböcker, de två första för vuxna som kom för drygt 20 år sedan. "Så länge solrosorna blommar" och "Den blå vänthallen".

– Jag trodde att det skulle vara som vanligt att läsa, men det var jättejobbigt. Det är roligt att läsa in böcker så jag står ändå ut med att det tar längre tid, säger hon. 

Svårigheterna att se och läsa gör att hon själv ska börja lyssna på andras ljudböcker.

– Jag har tänkt att jag under sommaren ska lära mig "läsa" ljudböcker, något jag aldrig gjort tidigare, säger hon.

"Det har ändrat hela mitt liv"

Ögonsjukdomen hindrar dock inte Viveca Lärn att hålla igång och må bra – trots allt. Hon berättar att hon tränar på gym tre gånger i veckan sedan ett år tillbaka. 

– Det har ändrat hela mitt liv, säger hon.

"Jag har gudskelov gåvan att glädjas åt det som är positivt" säger författaren Viveca Lärn som riskerar bli blind även på det enda öga som hon nu kan se med.Foto: MARIA DAHLIN

Det blir 40 minuters promenad till Skatås där hon tränar i en timme. Och sedan promenad tillbaka igen.

– Det är drömmen. Men får rutiner och det är underbart för kroppen naturligtvis. I och med att jag tränar så mycket hänger även kosten med och jag blir noggrannare med allting, förklarar hon.

I sommar ska Viveca Lärn som vanligt vara i sitt älskade Lysekil. Hon bor på hotell i ett litet rum med balkong mot havet.

Ny hemlig bok?

– Jag ska mest gå på klipporna och tänka och kanske måla och skriva lite. Men jag har inte någon ny bok på gång. I så fall är den hemlig, säger hon.

 

LÄS MER: Lärn nära bli påkörd av egna spårvagnen 

 

I augusti är det premiär i SVT för en fjärde säsong av tv-serien "Saltön" som bygger på hennes tre böcker "Södra vägen till Saltön", "Väster om Vinga" och "Öster om Heden". Den sista boken om människorna i det lilla västkustsamhället, "Halta hönans hotell", kom förra året. Och det finns antydningar om att det kan bli en sista, femte säsong, även av tv-serien.

– Det låter så på de som är ansvariga, konstaterar Viveca Lärn.

Vad är glaukom?

Glaukom är en ögonsjukdom som förr kallades grön starr.

Glaukom kan uppträda i flera former, varav den vanligaste är öppenvinkelglaukom.

Sjukdomen är oftast smygande. Öppenvinkelglaukom som drabbar synnerven och får synfältet att sakta krympa, är ofta förknippad med förhöjt ögontryck, men kan även förekomma vid normalt eller lågt tryck.

Har du förälder eller syskon med glaukom ska du kontrollera ögontrycket regelbundet efter fyrtio års ålder, så att sjukdomen kan upptäckas tidigt.

Akut trångvinkelglaukom är en annan form av glaukom som kommer plötsligt och med starkt smärta. Denna form är inte lika lömsk och skador kan i viss mån undvikas.

Källor: Glaukomförbundet, 1177 vårdguiden.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER