Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnet: Polisen sköt honom direkt i hjärtat

Asylsökande Cumar Yusuf Dayib, 45, sköts till döds av polisen.

HAGFORS. Asylsökande Cumar Yusuf Dayib, 45, sköts till döds av polisen på tisdagskvällen.

För Expressen.se berättar nu en 20-årig man, boende på förläggningen i Hagfors, om händelseförloppet.

Vittnet hävdar att polismannen sköt mannen två gånger i bröstet.

- Jag såg honom ligga där helt stilla, trodde inte det var sant, säger vännen Denis Mirre, 63.

Cumar Yusuf Dayib, asylsökande från Somalia, sköts på tisdagskvällen till döds, vid Migrationsverkets flyktingboende i Geijersholme utanför Hagfors. 

Vänner på förläggningen berättar för Expressen.se hur Cumar Yusuf Dayib har berättat för dem om flera år på flykt. 

Den 45-årige mannen ska ha lämnat Somalia för att fly via Libyen med båt till Italien där han vistats ett antal år, och han ska nyligen ha anlänt ensam till Sverige. 

På förläggningen bor ett 30-tal flyktingar och enligt uppgift från Migrationsverket hade mannen som sköts till döds hade varit i Sverige sedan början av oktober, då han sökte asyl.

Han kom ensam till landet och saknar anhöriga i Sverige.

Polisens operativa chef Rolf Sandberg sa under en presskonferens på onsdagen att mannen kom till flyktingboendet i Värmland så sent som i torsdags.

Polisen larmades till platsen vid halv nio i går kväll och polisen i Värmland menar att den förolyckade mannen agerade hotfullt med kniv och att skott avlossade, varav ett av dem hade verkan.

– Då avlossar de ett skott men mannen fortsätter att angripa polisen och då avlossar de ett till skott som får verkan, säger Tommy Lindh vid Värmlandspolisen.

Expressen.se träffade i förmiddags en 20-årig man, boende för förläggningen, som säger att han blev vittne till polisens dödsskjutning.

"Blir chockad"

Han är starkt berörd och har svårt att prata. Men han vill ge sin bild av vad som hände på gården utanför boendet.

Han skakar på huvudet:

– Man blir chockad och stressad när något sånt här händer i ens närhet. Det har varit lugnt och tryggt här.

20-åringens vän hade druckit och var onykter och störde ordningen på förläggningen i går kväll.

– Den här mannen dricker en del och en vän till mig larmade polisen för att den här mannen bråkar med alla på förläggningen, berättar vittnet. När polisen kom hit var det en annan person här som sa till polisen att han har kniv och han kan vara farlig.

Vittnet fortsätter:

– Han står vid dörren som han bankat på och tittar bakåt men verkar inte tänka på polisen. Sen vänder han sig om och börjar springa mot polisen. Polisen skjuter. Sen ligger han bara där på marken, de skjuter honom direkt.

Vad gjorde mannen vid dörren till ena huset?

– Han gjorde inget, han stod bara där med kniven. Sen sprang han fram till polisen. De skriker "stanna, stanna, stanna". Sen direkt så skjuter polisen. Två gånger. Det är sant.

Uppfattade du var poliserna sköt?

– Polisen sköt två gånger, direkt i honom, i hans kropp. Två gånger. De sköt snabbt, två gånger, fem-tio sekunder emellan. Jag såg det tydligt, menar vittnet.

– Vi såg bara blod på hans bröst. Han måste ha blivit skjuten direkt i hjärtat. Det var inget varningsskott, säger 20-åringen som var några få meter från händelsen.

– Vi trodde inte det var skarpa skott, eller på riktigt. Men när jag såg att han låg där död och inte andades, eller inte hade någon puls förstod jag att han var död.

Operative polischefen Rolf Sandberg anser inte att polisen gjorde fel vid dödsskjutningen.

– Polisen var inte aggressiv i det här fallet, utan de löste en tjänsteåtgärd. Utifrån den information jag har tycker inte jag att det är något konstigt agerande, sa han under onsdagens presskonferens.

Enligt Sandberg avlossades skotten på nära håll.

– Han går omedelbart till angrepp. De ropar "stanna, polis, stanna, polis", säger Sandberg

– I sådana situationer kan man inte tänka: Jag skjuter ett varningsskott. Då är det att rädda sitt eget liv.

– Det sista skottet träffade men det första skottet kan jag inte med hundraprocent säkerhet säga om träffade. Det får obduktionen visa.

På frågan om polisen kunde ha använt pepparspray i stället svarar Sandberg så här:

– Nej, inte när man vet att avståndet är så pass kort och man vet att gör man inget mister man livet själv eller blir allvarligt skadad. Han sprang med kniven i högsta hugg och det uppfattades som att han skulle hugga mot polismannen han sprang emot.

Även fast det var utomhus och fanns mycket yta att röra sig på, kände sig polisen verkligen trängd? 

- Det kan vi inte uttala oss om, det måste den polisen göra uttryck för i kommande förhör och så vidare. Det kan jag inte kommentera, säger Tommy Lindh, presstalesperson vid Värmlandspolisen.

Den polis som avlossade det dödande skottet samt ytterligare en polis har tagits ur tjänst och får stöd av personalavdelningen hos polisen i form av så kallat psykosocialt omhändertagande.

Platsen där skottlossningen ägde rum är inte längre avspärrad. Tidigare under dagen har kriminaltekniker från Örebro undersökt den gårdsplan där dramat utspelade sig. Polisen även genomfört en så kallad rekonstruktion av händelsen.

"Såg honom ligga"

Tidigare har även personal från Migrationsverket varit på plats för att svara på frågor av de boende i förläggningen - och personal i Migrationsverkets lokaler inne i Hagfors finns på plats för att svara på frågor om gårdagens drama. 

En annan av de boende på förläggningen, Denis Mirre, säger till Expressen.se att han kände den döde mannen väl och de hade bott ihop en tid i Hagfors.

- Han var en snäll man. Vi har inte känt varandra länge men han var social och trevlig. Jag är chockad över att min vän är död, säger han och fortsätter:

- Jag såg honom ligga där, jag trodde inte det var sant.