Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnesmålen: Svenskar coronamobbas i Norge

Fredrica, 35, jobbpendlar till Norge.
Foto: Privat
Norge och Sverige.
Foto: COLOURBOX

Svenskar coronamobbas i Norge.

Det menar bland annat Fredrica Bornstedt, som de senaste sex åren pendlat mellan Arvika och lärarjobbet i Kongsvinger.

– Det spelar ingen roll var du kommer från, men har du koppling till Sverige är det inte positivt, säger hon.

Redan tidigare har det kommit vittnesmål om hur svenskar känt sig mobbade efter att ha korsat gränsen mot Norge.

I oktober kom länsstyrelsen Värmland med en rapport som visade att värmlänningar känner sig mobbade eftersom de pekas ut som smittspridare.

Anledningen är ”fördomen att svenskar kommer med covid-19 över gränsen”, står det i rapporten som NWT då hade tagit del av. De konstaterade samtidigt att inte alla gränspendlare utsätts, men att trenden blir allt tydligare.

– Klimatet mellan länderna, de sociala relationerna, försämras. Just att norrmännen tycker att vi kommer med smittan, sa Tanja Ekegren, stabschef på länsstyrelsens krisorganisation i Värmland, då.

Fredrica: ”Fruktansvärt”

Fredrica Bornstedt, 35, från Arvika är en av de värmlänningar som pendlar till jobbet i Norge. Hon har arbetat som lärare i landet i sex år och kör dagligen de totalt 14 milen tur och retur till Kongsvinger.

Även hon menar att svenskar coronamobbas i Norge till följd av situationen med covid-19, där Sverige bland annat har ett avsevärt mycket högre dödstal än Norge.

– Jag personligen har inte erfarit det, men jag har blivit kontaktad av folk som fått erfara det. Även norrmän som bor i Sverige och jobbar i Norge som fått uppleva samma sak. Det spelar ingen roll var du kommer från, men har du koppling till Sverige är det inte positivt, säger Fredrica Bornstedt, som tidigare medverkat i bland annat Dagens Nyheter. 

Vad tänker du kring det?

– Det är fruktansvärt. Men uppenbarligen ... Erna Solberg gick ju ut och sa till sitt folk att de skulle sluta trakassera svenskar och folk från Polen. Så det ligger nog någon sanning i det, säger hon.

– Det har uppenbarligen gått ganska långt i och med att hon fått vetskap om det.

”Blir bekymrad”

Uttalandet kom den norska statsministern med i en intervju med Sveriges Radio Ekot i mitten på november då hon sa: 

– Jag blir bekymrad när jag hör om dåligt bemötande mellan människor i Norge.

– Det här är en uppmaning till människor att ta vara på varandra och sluta leta efter syndabockar.

Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: JIL YNGLAND/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

En annan svensk, som bott i Norge i 23 års tid och som jobbar på Rikshospitalet i huvudstaden Oslo, menar att hon av norrmännen ses som en virusspridare.

– Jag har aldrig känt mig mindre hemma i Norge än nu, säger hon till DN och berättar om en händelse i mataffären då en man gick till verbal attack och sa: ”Kommer du hit med dina coronabakterier!”

Nu, berättar hon för DN, vet hon inte om hon kommer prata svenska i mataffären igen.

Är själv skonad

Arvikabon Fredrica Bornstedt tror att hon personligen varit skonad från att ha utsatts tack vare det jobb hon har.

Men genom folk som hört av sig till henne vet hon att andra inte haft samma tur.

Vad har de som kontaktat dig sagt?

– Att det är skönt att någon vågat påpeka att det är skillnader. Vi har alltid haft ett nära band och pratat om storebror och lillebror, men nu känns det som det blir lite skadat av den här särbehandlingen. Jag vet de som varit ensamma på en arbetsplats som fått stå upp för hela svenska folket. Det är ingen trevlig situation, säger hon.

Se också: