Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vit makt-bolag ställs inför rätta i Göteborg

Vit makt-bolaget Midgård ställs till svars i Göteborg tingsrätt.
Foto: Per Wissing
TV4 Göteborg filmade inne i nazistbutiken Midgård 1998. Reportern Lennart Persson kastas därefter, bryskt ut från lokalen
Foto: TV4 Göteborg
Greppa repet! Så lyder uppmaningen till en av de t-shirts som nazistbutiken Midgård haft ute till försäljning. Hets mot folkgrupp, enligt åklagaren som knyter bilden till den nordamerikanska rasistorganisationen Ku Klux Klans lynchningar av svarta medborgare.
Foto: Polisen
Bilden på Vit makt-bandet Vit aggressions skivomslag från tidigt 90-tal kan få nazitbutikens ägare dömd för hets mot folkgrupp.
Foto: Daniel Olsson
Kampanjen mot nazistbutiken var mestadels fredlig, men hade också våldsamma inslag. I augusti 1997 utsattes Midgård för ett brandattentat.
Foto: GT

GÖTEBORG. En bild på en man i Ku Klux Klan-mundering som håller en hängsnara.

Och uppmaningen: "dra i repet."

Det är bara en av flera rasistiska bilder som ägaren bakom Nordens största vit makt-bolag Midgård i dag ställs till svars för i Göteborg tingsrätt.

Den unika rättegången är ett resultat av en anmälan från den ideella organisationen Juridikfronten som gått igenom Midgårds webbshop på jakt efter bilder som kan utgöra hets mot folkgrupp.

Vit makt-bolagets vd, en alingsåsare i 30-årsåldern med förflutet i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, har nu åtalats som ansvarig för en handfull bilder på tröjor, cd-skivor och nålmärken som sålts på sidan.

– På hemsidan bjuds ut musik som har med vit makt-rörelsen att göra och den roll den här butiken haft inom rörelsen och anknytningen till den gör att vi anser att bilderna är hets mot folkgrupp, säger Peter Larsson, kammaråklagare i Göteborg som driver åtalet åt justitiekanslern.

"Välkänd hemsida"

Midgård beskriver sig själva som landets äldsta och Nordens största butik av sitt slag.

– Vi har inte kunnat kartlägga hur mycket besökare de haft på hemsidan men de säger själva att de har den här storleken och det är ju en välkänd hemsida, säger Peter Larsson

På ett av de åtalade skivomslagen siktar en maskerad man i kamouflagekläder med ett automatvapen mot betraktaren. Över och under bilden löper texten: "Vit aggression" och "Död åt zog!"

Vit aggression var ett vit makt-band som spelade på flera av Vitt ariskt motstånds, Vam, spelningar och demonstrationer i början av 90-talet och Zog är i den militanta efterkrigsnazismen ett begrepp för vad de ser som den judiska världskonspirationen.

Enligt åtalet innebär bilden missaktning och hot mot den judiska folkgruppen.

– Det lyfts ett vapen av en maskerad person och hotet är mot den som betraktar den här bilden, säger Peter Larsson och menar att bilden med texten i sin helhet är hets mot folkgrupp.

Bakgrund i SMR

Förra året firade Midgård tjugo år som butik med en stor vit makt-spelning i Västsverige. I slutet av 90-talet hade Midgård en butik på Ringön i Göteborg men har de senaste femton åren bara haft försäljning över internet.

Den nu åtalade alingsåsaren säger i förhören att han tog över verksamheten 2012. Året före bildade han enligt Bolagsverkets uppgifter ett aktiebolag som de senaste två åren redovisat en omsättning på strax under en halv miljon årligen. I styrelsen sitter i dag också en jämnårig man som även han har en bakgrund i nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Han dömdes 2009 till ett år och fyra månaders fängelse sedan medlemmar i Svenska motståndsrörelsen attackerat personer som de uppfattade som politiska meningsmotståndare i Brunnsparken i Göteborg. En av de misshandlade vid attacken förlorade delvis synen på ena ögat.

Midgårds vd, alingsåsaren i 30-årsåldern, avböjer att kommentera utredningen i GT. Men i förhören med polisen nekar han konsekvent och säger att många av bilderna som han nu tvingas ansvara för är gamla men råkat ligga kvar trots att varorna inte längre finns i laget.

Juridikfronten anmälde

Han säger att han ser till att inte sälja sådant som är olagligt.

– Jag vill kunna spela spelet, vara inom lagens ramar, säger mannen.

Bolagets egen beskrivning av verksamheten är att den bedrivs politiskt obundet, men skriver på sin hemsida att "vi hjälper gärna de personer och organisationer som kämpar för ett bättre Sverige".

Den ideella föreningen Juridikfronten som gjorde anmälan menade att också ljudfiler som butiken hade inbäddade på sidan skulle utgöras av hets mot folkgrupp. I en av texterna finns, enligt anmälan, rader som "Våra knivar ska skära av judarnas strupar" och "Långa knivar glider in i den evige judens kropp".

I den delen har Justitiekanslern inte valt att väcka åtal, då filerna ligger på en annan sida och är inspelade för länge sedan.

Nazistbutiken Midgård

En butiks- och postorderverksamhet av vit makt-musik, nazistisk litteratur, kläder och märken som grundades 1994. Grundaren var en känd profil i det tidigare 90-talets nazistiska rörelse i Göteborg.

Grundaren skriver själv i en artikel om butikens historia att "sedan 1945 hade hjärntvätten av främst européerna pågått" och att de demonstrationer och spelningar som han var med att organiserade var en del av en motrörelse. I artikeln står grundaren på bild med en flagga med varghaken, Vitt ariskt motstånds symbol. Bilden är tagen vid en demonstration till den nazistiska krigsförbrytaren Rudolf Hess ära.

1996 avslöjades att Midgård hade en butik på Ringön och antirasister började demonstrera för att få lokalen stängd. Lokalen utsattes även för brandattentat och tvingades stänga två år senare.

Midgård har försökt hålla sig utanför de sekteristiska konflikterna inom naziströrelsen men samtidigt varit en del av miljön och dess kultur. I dag skriver ägarna att bolaget är politiskt obundet men att "vi hjälper gärna de personer och organisationer som kämpar för ett bättre Sverige".