Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Visselblåsaren hyllar Martin Wannholt (M)

Karin Törnqvist, visselblåsaren från muthärvan i Göteborg, hyllar nu kritiserade moderaten Martin Wannholt efter hans utspel om Västlänken. Foto: Lennart Rehnman
Visselblåsaren och Vägvalet-politikern Karin Törnqvist stöder kritiserade Martin Wannholt efter utpselet om Västlänken. Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Visselblåsaren Karin Törnqvist, Vägvalet, ger sitt stöd till hårt ansatte Martin Wannholt (M) efter hans kritiska utspel mot Västlänken.

– Det är fantastiskt bra och modigt. Även om hans siffror inte skulle stämma till 100 procent är det förskräckligt att inte säga något, säger hon.

Blev visselblåsare

Karin Törnqvist var testledare hos Göteborg Energi när elmätare skulle bytas ut och ett nytt avläsningssystem skulle införas, en jätteorder på 700 miljoner kronor som gått till norska Embriq och underleverantören, sydkoreanska Nuri Telecom. Det norska företaget skulle också sköta avläsningen av de nya mätarna.
 Karin Törnqvist ansåg att Göteborg Energi förlorade mycket pengar på att inte själva hantera systemet. Hon kritiserade också att den konsult som skött upphandlingen även fick lön från leverantören. Samma leverantör som han senare fick nya uppdrag av.
Efter ett knappt år, när Karin Törnqvist för längesedan fått sparken, ändrade sig Göteborg Energi och gick på hennes linje vad gällde avläsningen av elmätarna.

Karin Törnqvist blev känd som visselblåsare när hon avslöjade maktmissbruk i Göteborg Energi. Nu är hon toppnamn till Västra Götalandsregionen för Vägvalet.

Hon välkomnar moderaten Martin Wannholts ifrågasatta utspel om fem miljarder i oredovisade kostnader för Västlänken.

– Jag tycker att han är modig och rakryggad. På något vis är det en av få som faktiskt vågar vara ärliga. Jag skickade ett mejl till honom och sa at det var modigt, säger Karin Törnqvist, och kritiserar kritikerna.

– Göteborg är som ett litet Expedition Robinson, där man går omkring och bildar pakter och ingår avtal i slutna rum, förtalar varandra och sedan går alla omkring och är rädda för att bli utröstade i örådet på fredag. Det är ganska stressande.

Typiskt Göteborg

Hon anser att de starka reaktionerna på Martin Wannholts utspel, då Johan Nyhus (S) krävt hans avgång och Moderaterna har tagit avstånd från hans ståndpunkt, bara bekräftar hennes och andras kritik mot ett slutet Göteborg.

– Det är typisk Göteborgsbehandling av någon som ifrågasätter, om man ifrågasätter något beslut ska man bara sitta ner och vara tyst. Eller avgå, men jag vet inte hur en sosse kan kräva att en moderat ska avgå.

Själv tror Karin Törnqvist att kostnaderna för Västlänken kommer att bli högre än vad Wannholt befarar.

– Ja, jag tror att det är ännu mer.

Vad grundar du det på?

– Människor jag har träffat har diskuterat tillkommande kostnader för stationsutbyggnader, omdragningar av ledningslät, och hus som måste flyttas och rasrisk vid utgrävningar. Det är omöjligt att estimera kostnaderna för ett sådant projekt, men när det tillkommer saker som inte ens har varit med i budgeten, då undrar man hur noggrant gjord den är.

Nu vill Karin Törnqvist att alla kostnader redovisas bättre.

– Allt ska vara fullständigt öppet och transparent, alla ska kunna gå in och beräkna, det är våra pengar som ska användas.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!