Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viss ljusning i Jönköping – men sjukvårdstrycket högt

Nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström reder ut hur man mäter effekten av de olika covid-19-vaccinen på marknaden.
Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaläget tycks något lättare i Jönköping – krislägesavtalet slutar att tillämpas i regionen.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Region Jönköping slutar att tillämpa krislägesavtalet på vanliga vårdavdelningar för covid-19.

Trycket på sjukvården är dock fortfarande högt.

– Det är rätt hög belastning, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Covid-19-pandemin har gjort att sjukvården i Region Jönköping varit under högt tryck under en utdragen period.

För att personalen ska orka har man den senaste tiden behövt ta hjälp av andra regioner och ännu på måndagen fanns fem intensivvårdspatienter – varav fyra med covid 19 – på sjukhus i andra regioner.

– Vi upplever att vi får en god hjälp av andra regioner som är beredda att stödja oss på ett bra sätt, säger Mats Bojestig.

– Det är tydligt att man inte ska ha en helt fylld intensivvårdskapacitet. Därför hade vi också möjlighet att ta hand om den stora tragiken som inträffade i Vetlanda i förra veckan.

”Skulle vi bli pressade kan vi börja igen”

Antalet nya covidfall varje vecka är fortsatt högt i regionen. Däremot har regionen nu valt att sluta med det så kallade krislägesavtalet – som innebär längre arbetsveckor och ofrivillig övertid – för de vanliga vårdavdelningarna för covid 19.

– Man återgår till att arbeta på sina ordinarie scheman, förutom på intensivvården där det fortsätter i ett par veckor till enligt den planering som ligger nu, säger Mats Bojestig.

– Vi har ju avtalet kvar, så skulle vi bli pressade kan vi börja igen. Men som det är nu hoppas vi att vi under vecka 12 ska vara helt ur.

SE MER:

Matti Sällberg, professor vid Karolinska Institutet, förklarar när vaccineringen mot covid-19 ger resultat.