Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Visionen: Transportera de sjuka – med sopbil

”Postbilen, sopbilen, glassbilen eller varubilen kanske kunde vara uppkopplade så att de kunde ta med resenärer till närmsta kollektivtrafikhållplats”, står det i förslaget. Obs, genrebild.
Foto: Shutterstock
Stein Rukin protesterar mot alla nedskärningar inom sjukvården.
Foto: Privat
Eva Degerman är affärsområdeschef på Regionservice som har hand som den enhet som gjort utredningen. Hon menar att sopbilsfärden är tagen ur sitt sammanhang.
Foto: Sveriges HR-förening
Foto: Västra Götalandsregionen

För att minska kostnaderna inom sjukresor i Västra Götaland finns ett förslag att avveckla gratisresorna till sjukhusen.

I bilagan till rapporten finns ett framtida alternativ med som har medfört kraftiga reaktioner från medborgarna.

Det föreslås att de sjuka i stället kan åka med postbilen, glassbilen – eller sopbilen.

– Helt vansinnigt, sopbilen kommer ju bara var fjortonde dag, säger Anita Olsen, som använt sig av Rondenlinjen många gångar. 

För ett par veckor sedan beslutade Östra hälso- och sjukvårdsnämnden att avveckla Rondenlinjen mellan Skövde och Göteborg, vilket sparar över tre miljoner kronor per år. 

Nu kan snart samma fråga vara uppe som förslag hos Norra hälso- och sjukvårdsnämnden; att Rondenlinjen från Strömstad till Uddevalla sjukhus ska upphöra. Men det som sticker ut lite extra är den så kallade bilagan i rapporten, vilket Strömstads Tidning tidigare uppmärksammat.

Där står: 

”Postbilen, sopbilen, glassbilen eller varubilen kanske kunde vara uppkopplade så att de kunde ta med resenärer till närmsta kollektivtrafikhållplats”

– Man kan både skratta och gråta åt det, säger socialdemokraten Mats Granberg, kommunstyrelsens vice ordförande i Strömstad. 

Också postbilen nämns som ett alternativ till sjuktransport i bilagan.
Foto: Shutterstock

Bara en framtidsspaning

Om Rondenlinjen avvecklas är förslaget att sjukresenärerna i stället ska färdas med vanlig, hederlig kollektivtrafik. Men ”framtidsspaningen” är att ta hjälp av bland annat sopbilen, från hemmet till hållplatsen, för de som inte kan gå till busskuren. 

Anita Olsen bor i Bengtsfors kommun och hon har använts sig av Rondentjänsten många gånger. 

– Det är ju inte kul om man är sjuk och ska sitta i en vanlig buss. För man mår ju inte så bra om man precis har opererats, och tänk på alla cancerpatienterna. 

Vad tänker du om att åka sopbil då? 

– Det verkar vara helt vansinnigt. Jag skulle varken vilja åka i en sopbil, glassbil eller postbil. Ska man då åka runt i varenda postlåda först, innan man kommer till busskuren. Och sopbilen kommer ju bara var fjortonde dag. Jag vet inte hur de har tänkt, säger Anita Olsen. 

”Outside the box”

Eva Degerman är affärsområdeschef på Regionservice som har hand som den enhet som gjort utredningen. Hon menar att sopbilsfärden är tagen ur sitt sammanhang. 

– Det fanns ett uppdrag som bestod av att utreda hur vi skulle kunna reducera kostnaderna för Rondentrafiken. Och bejaka ett helhetstänk för alla transporter i Västra Götalandsregionen. De skulle tänka lite ”outside the box”. Där av en framtidsspaning, som inte är ett förslag.

Men varför spanade ni ens på det?

– Det är svårt att säga varför man skrev med det. Det skulle inte ingå i samma rapport.

Men varför? Om det ändå aldrig skulle hända? 

– Uppdraget var att tänka utanför boxen. Så medborgarna behöver inte vara oroliga. Jag kan bara beklaga att det blev på det här sättet. 

”Blir en parodi”

Stein Rukin har tillsammans med andra Strömstadsbor skapat en aktionsgrupp som heter ”Jour i Strömstad”, för att protestera mot alla nedskärningar inom sjukvården. 

När han hörde om förslaget att lägga ner Ronden samt visionen om att ta sopbilen till sjukhuset blev han provocerad. 

– Det blir liksom en parodi av det hela. Man sitter som byråkrat bakom sitt skrivbord och tar flera beslut som man inte ser konsekvenserna av. Man har ingen konsekvensanalys. Och då blir det resultaten ganska underliga och det drabbar alltid den svagaste, säger han.