Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viruset skenar – Sandras dotter drabbad: ”Otäckt”

Vanligaste symtomen • Då är barnet som känsligast.
Sandra Boss och lilla Nikita drabbades båda av RS-viruset
Foto: Privat
Nikita blev inlagd på sjukhus i två dygn efter att hon smittats av rs-viruset.
Foto: Privat
Sandra Boss tog sin lilla dotter till akuten i Karlstad. Här är bilden från akutintaget på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

RS-viruset bland barn skenar just nu och sjukhus har slagit larm om överbelagda barnakuter.

Nikita, 3 månader, fick vanliga förkylningssymtom med hosta, snuva och feber – och efter några dagar fick hon svårt att andas.

– På sjukhuset konstaterades att det var RS-viruset. Det var väldigt otäckt. Man ska verkligen ha respekt för det här viruset, säger hennes mamma Sandra Boss.

Rekordmånga föräldrar söker just nu vård för sina små barn på grund av RS-viruset.

I början av veckan var det ”all time high” på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg då det på ett dygn kom 231 barn till sjukhuset. I vanliga fall är siffran omkring 120 barn.

När Sandra Boss i Sunne märkte att treåriga Elly blev sjuk med snuva, kraftig hosta och feber blev hon oroliga att det rörde sig om det fruktade RS-viruset. Särskilt eftersom familjens yngsta dotter, Nikita, bara är tre månader gammal.

Det just de yngsta barnen under ett år som drabbas hårdast av sjukdomen. För äldre barn är det oftast ett lindrigt förlopp.

– Vi var försiktiga så att treåringen inte var nära bebisen, och noga med att tvätta händerna och med handsprit. Vi bara hoppades att lillan inte skulle få det, berättar Sandra Boss som också blivit intervjuad av Värmlands Folkblad. 

Nikita fick svårt att andas och föräldrarna sökte vård på barnakuten i Karlstad.
Foto: Privat

”Hostade så att hon tappade andan”

Men efter ett par dagar började även Nikita hosta, sedan kom snor och feber.

– Vi höll på hemma och rensade näsan med koksalt och försökte ha henne i upprätt läge när hon sov. Men efter fem dagar hostade hon så intensivt att hon tappade andan. Hon kunde inte äta. När jag försökte amma henne somnade hon eller kunde inte komma till ro, säger Sandra Boss.

När hon ringde sjukvårdsrådgivningen fick hon rådet att åka till barnakuten i Karlstad.

– När vi kom dit var hon väldigt slö och hängig och vi blev inlagda. Vi var där i två dygn. Det var på gränsen att hon skulle behöva sondmatas. En av nätterna på sjukhuset fick hon en sån hostattack så det kändes som att hon inte fick luft. Jag är en ganska lugn person annars, men då blev jag rädd. 

Men så vände det och Nikita blev bättre.

”Ha respekt för det här viruset”

Nu efter tio dagar hemma fortsätter hon att tillfriskna, men hon har fortfarande hostan kvar berättar Sandra, som själv smittades och har fått rejäl hosta.

– Jag sover med henne sittande och håller henne upprätt så mycket som möjligt. Man ska verkligen ha respekt för det här viruset. Och förstå att de här små kan bli riktigt, riktigt sjuka, säger hon och uppmanar andra föräldrar:

– Undvik sådant som du inte måste göra. Ta inte med ett litet barn till affären eller köpcentrumet. Försök minimera kontakten med andra människor. 

Sandra Boss konstaterar att det under lång tid varit stort fokus på covid-19 och att det kanske är lätt att bagatellisera ”vanliga” förkylningar.

– Det glöms bort att det finns andra bacillusker som också är allvarliga, menar hon.

SE MER: Så undviker ni smitta

Antalet barn som drabbas av RS-virus är på uppgång i Sverige. Viruset som inte brukar göra något större väsen av sig förrän i januari har redan nu fått enorm spridning och två av landets största barnsjukhus vittnar om ett riktigt tufft läge.