Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viola, 98, är ensam – har satt upp efterlysning på Ica

Jag håller på att bli tokig av ensamheten, säger lappens avsändare Viola Lindén, 98
Foto: Naimi Lundegård/Sveriges Radio
Viola, 98, har satt upp lappen på Ica.
Foto: JOHANNA SVENSSON

"Hej, jag är en äldre ensam tant som söker en kompis att gå på promenader med. Ring mig gärna." 

Den lappen sattes nyligen upp på anslagstavlan i en Ica-affär i Karlstad. Något som P4 Värmland var först med att uppmärksamma.

– Jag håller på att bli tokig av ensamheten, säger lappens avsändare Viola Lindén, 98.

Hon får ofta välmenande kommentarer om hur pigg hon är för sin ålder, Viola Lindén. Och det är hon oändligt trött på.

– Finns det inget annat att prata om?! Att jag är ute och promenerar och tar hand om mig själv är väl ingenting? Det har jag gjort i hela mitt liv, säger Viola.

Hon blev föräldralös i ung ålder, och berättar om ett tufft men händelserikt liv – ständigt på jakt efter nya upplevelser och vyer, ständigt omgiven av nya och spännande människor. 

En skarp kontrast till ålderdomen. 

Dagarna som 98-åring släpar sig fram, och tomrummet beskriver Viola som stort och svårt att hantera.

– Jag håller på att bli tokig av ensamheten. Det har varit mycket folk och rörelse i mitt liv, och det hade jag velat ha nu med. Jag behöver inte prata så mycket, men jag vill ha människor runtomkring mig. Då glömmer jag, när jag får skoja lite grann. Fick svar på lappen

Med stigande ålder har Violas vänner blivit färre, och lappen på matbutikens anslagstavla var ett försök att kanske göra någon ny, trevlig bekantskap.

– Jag fick faktiskt två svar, men de bor så långt bort så det blir nog svårt att få till, säger Viola Lindén.

Och den ensamhet hon känner tror hon blir svår att bryta.

–  Det går bra på förmiddagarna, då har jag att göra. Jag städar och så. Men sen händer det ingenting, säger hon och fortsätter:

– Jag vill i väg, det vill jag, och det har jag alltid velat. Det har varit mycket jobb och fart. Att bli gammal är inte så roligt, men det är nog svårt att förstå när man är mitt i livet. Jag önskar att jag hade fått försvinna lite tidigare, så hade man sluppit.