Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinprovartävling på schemat – Partillebos vd om middagarna

Katarina Elfverson, vd för PartilleboFoto: Pressbild Partille Kommun

Vinprovartävling. Rena alkoholnotor för tusentals kronor. Dyra middagar och krogshower för politiker med deras respektive. 

Nu bemöter det kommunala bostadsbolaget Partillebos vd Katarina Elfverson kritiken.

– Kopplat till den verksamhet vi bedriver så är det fullt rimligt, säger hon.

När konferensen i Partille var över körde hela sällskapet tio mil söderut för en helkväll på Ästad vingård utanför Falkenberg. 

Där möttes Partillebos personal i en vinprovartävling inför kvällens middag med oxkind och tillhörande vin och öl.

– Det var en rolig grej, att förkovra sig, säger Magnus Frisell, driftchef på Partillebo och som ansvarade för en av många konferenser, middagar och andra tillställningar som GT granskat de senaste dagarna.

”En frizon”

Under arbetet får vi beskrivet från andra håll inom Partille kommun att det kommunala bostadsbolaget har blivit lite av en frizon. Med betydligt generösare syn på bjudmiddagar, alkohol och gåvor än övriga kommunen.

Tidigare i veckan avslöjade vi hur Partillebos styrelse och ledning, tillsammans med respektive och nära vänner, bjudits på årliga middagar och krogshower för 140 000 kronor. Utan momsen medräknad.

Även bolagets revisorer har bjudits tillsammans med sina respektive, vilket ledde till stark kritik från bland annat professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin.

 

En av de rena dryckesnotorna hos Partilebo, på 27 500 kronor med dricks och moms inräknad.

Dryckesnota på 27 500 kronor

Och det finns mer. 

• Vi finner rena alkoholnotor sena kvällar för tusentals kronor.

• På en av tillställningarna för hela personalen hamnade bara dryckesnotan med dricks på 27 500 kronor.

• Ett blandat kvitto för en afterwork på John Scotts i Partille med okänt antal personer närvarande slogs ut strax efter midnatt. Summan: 3338 kronor. 

Katarina Elfverson är Partillebos vd sedan 1 januari 2018. Hon försvarar de uppmärksammade middagarna med shower för styrelsen och respektive – där hon själv också deltagit – och menar att bolaget är återhållsamt.

– Vi är otroligt återhållsamma oavsett vad du tittar på, inklusive representationen, säger Katarina Elfverson.

Tror du att hyresgästerna också upplever det som återhållsamt att bjuda politikers och ledningens respektive på trerätters middag och krogshower?

- Om jag sätter det i proportion till det vi gör för dem och för verksamheten: ja.

Allas lika värde

Hon menar att man får sätta kostnaderna i relation till bolagets storlek, med en omsättning på 2,2 miljarder kronor. Och att bolaget, enligt årsredovisningen, utför underhåll på drygt 100 miljoner om året. 

Katarina Elfverson återkommer flera gånger till att hennes organisation utgår ifrån allas lika värde, att man bjuder in alla i styrelsen till en middag och show varje år, och vartannat år även bjuder in all övrig personal med respektive.

Signalerna vi får är ju att Partillebo har en annorlunda kultur. Det talas om lite av en frizon, mer representation, mer alkohol, fler dyrare middagar och krogshower som inte finns i övriga delar av kommunen. Kan du se att det kan finnas en skillnad?

– Jag har inga problem med att vi jobbar med allas lika värde inom vår organisation. Hur kommunen gör inom sin organisation när man tittar på helheten vad de gör får stå för dem, säger Katarina Elfverson. 

Inbjudningarna till respektive att också delta på middagar och krogshower ser Katarina Elfverson som en kompensation till politiker och ledning för obetald tid som de tillbringar på restaurangen och krogshowen.

En kompensation

– Vi tar tid på fritiden och det kompenserar vi med att bjuda med respektive, säger Katarina Elfverson. 

När du säger det, Menar du just den tiden då ni har middagen?

– Ja

Men det är ju en tid för fest. Det är väl inte så konstigt att det inte utgår lön för det?

– Det är så vi ser det. Det är en kompensation för att man ställer upp utan att få lön.