Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vinnaren korad – här Göteborgs nya skrapa

VINNAREN: Förslag nummer 4

Namn på förslaget: Polstjärnan
Skyskrapans höjd: 230 meter
Ola Serneke: "Ser ut som en gylf och kommer väl bli kallad Blixtlåset bland Göteborgarna. Det blir är en enda solitär byggnad. De vill även bygga om Lindholmsallén."
Foto: SERNEKE BYGG
Förslag nummer 1

Namn på förslaget: Ursa
Skyskrapans höjd: 214 meter
Ola Serneke: "Väldigt annorlunda. De bygger in grönytor i fastigheten så att de boende kan gå ner till sin del. De 15 översta våningarna byggs i trä."
Foto: SERNEKE BYGG
Förslag nummer 2

Namn på förslaget: Svall
Skyskrapans höjd: 231 meter.
Ola Serneke: "Den utgår från ett kanadensiskt bottenplan. Det blir fem höghus i grupp och det kommer att se ut som svallande vågor längs med fasaden."
Foto: SERNEKE BYGG
Förslag nummer 3

Namn på förslaget: Glasklart
Skyskrapans höjd: 202,1 meter
Ola Serneke: "Det är en väldigt speciell byggnad som ska uppfattas som om den är byggd i glas. Det är en högre och en lägre byggnad."
Foto: SERNEKE BYGG
Förslag nummer 5

Namn på förslaget: Kyssen
Skyskrapans höjd: 215 meter
Ola Serneke: "Det ser ut som två personer, en lång och en kort, som möter varandra. Det är det enda förslaget med ett runt formspråk."
Foto: SERNEKE BYGG

Nu vet vi vilken skyskrapa som ska ändra Göteborgs skyline om några år.

Det blir den 230 meter höga "Polstjärnan".

– Ser ut som en gylf och kommer väl att bli kallad Blixtlåset bland göteborgarna, säger Ola Serneke, initiativtagare och vd på Serneke Group AB.

Hur många getingar får Göteborgs nya skyskrapa av dig?

FAKTA

Skidmore, Owings & Merill (SOM)

Är en amerikansk arkitektbyrå som grundades i Chicago 1936. 1937 öppnade byrån sitt första kontor i New York. Är specialiserade på stora kontorshus och har ritat några av världens högsta byggnader, bland annat John Hancock Center i Chicago, Sears Tower i Chicago och Burj Khalifa i Dubai.

FAKTA

Jury bestod av:

Björn Siesjö, arkitekt SAR/MSA Stadsarkitekt Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Anders Svensson arkitekt SAR/MSA, Älvstadsprojektet Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Olle Lindkvist, Älvstranden Utvecklings AB

Erica Bengtsson Miljöstrateg, Älvstranden Utvecklings AB

Ola Serneke, vd Serneke AB

Alban Herlitz, Projektutvecklingschef Serneke AB

Louise Masreliez, arkitekt SAR/MSA utsedd av Sveriges Arkitekter

Christer Malmström, arkitekt SAR/MSA utsedd av Sveriges Arkitekter

FAKTA

Förslag nummer 1

Namn på förslaget: Ursa

Skyskrapans höjd: 214 meter

"Väldigt annorlunda. De bygger in grönytor i fastigheten så att de boende kan gå ner till sin del. De 15 översta våningarna byggs i trä."

Förslag nummer 2

Namn på förslaget: Svall

Skyskrapans höjd: 231 meter.

"Den utgår från ett kanadensiskt bottenplan. Det blir fem höghus i grupp och det kommer att se ut som svallande vågor längs med fasaden."

Förslag nummer 3

Namn på förslaget: Glasklart

Skyskrapans höjd: 202,1 meter

"Det är en väldigt speciell byggnad som ska uppfattas som om den är byggd i glas. Det är en högre och en lägre byggnad."

VINNANDE FÖRSLAG NUMMER 4.

Namn på förslaget: Polstjärnan

Skyskrapans höjd: 230 meter

"Ser ut som en gylf och kommer väl bli kallad Blixtlåset bland Göteborgarna. Det blir är en enda solitär byggnad. De vill även bygga om Lindholmsallén."

Förslag nummer 5

Namn på förslaget: Kyssen

Skyskrapans höjd: 215 meter

"Det ser ut som två personer, en lång och en kort, som möter varandra. Det är det enda förslaget med ett runt formspråk."

I slutet av maj i år presenterades de olika förslagen på det högsta huset någonsin i Göteborg.

Det handlade då om kristall i glas, en kyss eller svallande vågor. Och ett av förslagen var så högt att det skulle bli Nordens högsta byggnad - eller 231 meter hög. Nu blev vinnande förslaget "bara" 230 meter.

– Det är otroligt skoj att se så välarbetade förslag, sa Ola Serneke, vd för Serneke Group AB, när förslagen visades upp för första gången.

Tillräckligt gestaltande

1,5 miljarder kronor får fastigheten kosta och den ska vara produktionsbar, konstnadseffektiv och vara tillräckligt gestaltande.

På onsdagen var det dags att visa upp vilken skyskrapa som kommer att byggas på Lindholmen och stå klar 2019.

Och det blir alltså den 230 meter höga "Polstjärnan" som amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) ritat. Huset blir den högsta byggnaden i Norden.

– Höghusbyggnaden ska stå klar till år 2019 och hela området bestående av totalt cirka 200 000 kvadratmeter blandstad, skall stå klart till Göteborgs 400 årsjubileum år 2021, säger Ola Serneke, initiativtagare och vd på Serneke Group AB.  

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö har varit ordförande i juryn och han säger vid presskonferensen i Göteborg:

– I vår bedömning har vi vägt in vad det är för stadsbild och skyline vi bygger.

Hur byggnaden ska tas emot av göteborgarna är det ingen som vet ännu. Men några som är glada i dag är arkitektbyrån som får uppdraget att rita höghuset.

Prestigefylld tävling

– Vi är mycket glada över att ha vunnit denna prestigefyllda tävling och är stolta över att få skapa en spektakulär byggnad och stadsdel för folket i Göteborg, säger Kent Jackson, Design Director på SOM. Vi strävar efter att göra tidlösa grejer.

Arkitektbyrån kallar sitt förslag "Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet".