Vindkraftsvinge sköts iväg – nära träffa väg

45 METER. En vinge på ett normalt vindkraftverk är ungefär 45 meter lång.
GICK AV. Vingspetsen på vindkraftverket gick av medan verket var i drift.
LANDADE VID VÄG. Efter att vingspetsen flugit genom luften landade den vara ett par meter från en skogsväg som går i närheten av verket.
SKÖTS IVÄG. När vingspetsen på vindkraftverkets ena vinge lossnade sköts det iväg och flög genom luften.
Foto: Lasse Svensson

Vingspetsen på vindkraftverket i Gullspång lossnade medan vindkraftverket var i drift. Sedan flög den genom luften och landade i en stubbe – bara meter från en skogsväg i närheten.

Nu har vindkraftverket stoppats efter beslut från domstolen i Vänersborg.

Vingspetsen på vingkraftverkets ena vinge sköts plötsligt i väg en dag i april 2014. Enligt nyhetsbyrån Siren flög vingen igenom luften och klöv en stubbe strax intill en skogsväg i närheten när den landade.

– Den föll till backen och satte sig rakt ner en bit därifrån, säger Anders Hjalmarsson, länsjurist på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Ser allvarligt på händelsen

Han berättar att en normal vinge på ett vindkraftverk är cirka 45 meter lång. Och trots att det inte rör sig om en hel vinge utan om vingens spets ser han allvarligt på händelsen.

– Det är inte en väldigt trafikerad väg men att det händer är illa nog, säger han.

Direkt efter händelsen stoppades driften av vindkraftverket i väntan på en utredning eftersom att det inte kunde drivas på ett säkert sätt.

Har inte visat orsak

På tisdagen kom en dom från Vänersborgs tingsrätt där det bestämdes att vindkraftverket ska stå still även i fortsättningen.

– Ägarna har inte än så länga kunnat visa på någon orsak till haveriet. Samtidigt har de inte visat att det kan sättas i gång igen utan fara, säger Anders Hjalmarsson.

I domen står det att den förening som äger vindkraftverket har sagt att ett blixtnedslag kan vara anledningen till att vindkraftverket gick sönder. Dessutom hävdar föreningen att risken för att en människa ska träffas av en flygande vingspets är minimal. Men det tycker inte domstolen räcker för att sätta i gång vindkraftverket igen.

– Det här gäller ju till att ägarna kan bevisa att det kan starta igen utan fara, säger Anders Hjalmarsson.