Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vincents hjälteinsats – räddade sin lillebrors liv

Enzo, 4, hoppade i poolen utan sina armpuffar och räddades av storebror Vincent, 7.Foto: Privat
Mamma Charlotte tillsammans med sönerna Vincent och Enzo.Foto: Privat

Det handlade bara om några sekunder.

Fyraårige Enzo hoppade i poolen utan sina armpuffar och hade det inte varit för storebror Vincents hjälteinsats hade familjens semester kunnat sluta i tragedi.

– Jag såg hur Enzos huvud guppade upp och ner under vattnet, säger mamma Charlotte Malm, 31.

Charlotte Malm, 31, och maken Mattias Malm, 33, från Falkenberg är på semester i Altea utanför Alicante i Spanien tillsammans med sönerna Vincent, 7, Enzo, 4, och lille Louie, 10 veckor. Där har de hyrt ett hus.

Det var dock nära att familjesemestern fick ett tragiskt slut i lördags, något Hallands Nyheter var först med att uppmärksamma. Solen tittade fram den dagen och de två äldsta pojkarna ville så klart testa poolen på tomten.

Innan man får hoppa i poolen så måste man duscha av sig och Charlotte sa åt sina båda pojkar att göra det men att inte hoppa i poolen förrän pappa Mattias var tillbaka. Han skulle bara hämta sina badbyxor.

– Jag satt uppe på balkongen precis ovanför poolen med deras lillebror Louie och hörde hur de skrattade och tjoade där nere, säger Charlotte.

Båda pojkarna vet om att de inte får bada om inte föräldrarna är med och att Enzo måste ha på sig sina armpuffar eftersom han inte kan simma än.

Enzo och Vincent ovanför poolen där dramat utspelade sig.Foto: Privat

Enzo blev dock lite väl entusiastisk och hoppade i från poolkanten trots att pappa Mattias inte hunnit tillbaka – och utan sina armpuffar.

Storebror Vincent såg vad som hände och trots att han bara ett par dagar tidigare tagit sina första simtag så hoppade han i poolen för att rädda sin lillebror.

Uppe på balkongen satt mamma Charlotte – till en början lyckligt ovetandes om vad som hände vid poolen.

– Jag hörde ju att det ropades och tjoades men fattade först inte att det gått från lek till allvar.

”Enzos huvud guppade upp och ner under vattnet”

Charlotte tog sig fram till balkongkanten och det var först då hon såg att det definitivt inte handlade om skoj.

– Jag såg både Vincent och Enzo i poolen och hur Enzos huvud guppade upp och ner under vattnet. Min första tanke är hur högt kan jag skrika och var ska jag lägga deras lillebror.

Hon visste att Vincent precis tagit sina första simtag och trodde aldrig att han skulle klara av att få Enzo i säkerhet. Men på något sätt lyckades han.

– Vincent har efteråt berättat att han hoppade i och puttade på Enzo med fötterna och det var nog det jag såg från balkongen. Varje gång Enzos huvud åkte under vatten ytan var när Vincent puttade till honom. På så sätt fick han in sin lillebror till poolkanten.

Mamma Charlotte Malm satt på balkongen med lillebror Louie medan de äldre sönerna var nere vid poolen och väntade på att få bada med pappa Mattias.Foto: Privat

Mattias, som bara var några meter bort, var snabbt på plats och även Charlotte sprang ner till poolen.

– När vi kom ner så var Vincent otroligt ledsen och arg och det kan man förstå. Enzo var ledsen han med och framför allt väldigt rädd. Han hostade mycket där vid poolkanten.

Stolta över Vincents hjälteinsats

Charlotte och Mattias är otroligt stolta över Vincents hjälteinsats, hur han utan tvekan hoppade i vattnet för att rädda sin lillebror.

De två föräldrarna fick lära sig den hårda vägen hur snabbt det kan gå när man vänder ryggen till bara ett ögonblick.

– Det här handlar ju bara om sekunder. Mattias var bara några meter bort. Det här visar att det inte räcker att stanna kvar vid strandkanten när barnen badar utan man måste vara i vattnet eller i poolen med dem.

När Enzo, 4, hoppade i poolen utan sina armpuffar tvekade inte storebror Vincent, 7, en sekund.Foto: Privat

Mamma Charlotte: ”Nu ska Enzo sättas i simskola”

Vincent som innan olyckan bara tagit ett par simtag klarade två dagar senare av att simma en hel längd i poolen.

– Jag tror han insåg hur gärna han vill klara av att simma och hur viktigt det är att kunna det, säger Charlotte

Även Enzo har lärt sig en läxa.

– Ja, nu är han extra rädd om sina simringar och går inte nära poolen utan dem. Nu ska han sättas i simskola också. Det är en sak som är säker, säger Charlotte.