Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Villospåren i jakten på Lisa Holms mördare

Vissa gåtor från utredningen av mordet på Lisa Holm har fått sina svar.

Foto: Polisen

Poliskommissarie Lars Johansson öppnar dörren till det lilla förhörsrummet i Skövde polishus och skjuter en gnisslande vagn med elva pärmar framför sig.

Foto: Johan Ronge
Tips från medium har en egen pärm. Foto: Johan Ronge

"För vår del avslutades en stor del av Lisa Holm-ärendet i och med tingsrättsdomen," säger Lars Johansson innan han staplar tillbaka pärmarna och skjuter ut vagnen från rummet.

Foto: Johan Ronge

SKÖVDE. GT har fått se Lisa Holm-utredningens slask – alltså den delen av polisundersökningen som aldrig blev offentlig.

Här samsas tips om felaktigt utpekade mördare med uppgifter om kriminella mc-gäng och "snuskgubbar" i Blomberg.

Den är dubbelt så stor som själva förundersökningen – och tips från medium har en egen pärm.

– Det här fallet har engagerat många människor, säger Lars Johansson, spaningsledare.

De dolda spåren i slasken

Youtube-spåret

Videon gav många som såg den kalla kårar utmed ryggraden. Med användarnamnet "Lisa Holm" tycktes den, med någon dags exakthet, räkna ner mot Skövdeflickans död.

Polisens nationella operativa avdelning (Noa) spårade användaren till en adress i Turkiet.

"Vi hade kontakt med turkiska myndigheter medan utredningen fortfarande gällde människorov, men när det rubricerades om till mord så var Turkiet inte intresserade längre", säger Lars Johansson, spaningschef.

Mediumens egen pärm

Här finns ett urval av de hundratals upplysningar som har strömmat in från människor som anser sig ha övernaturliga förmågor.

Leif GW Persson har tidigare sagt att den här typen av tips, från medium och siare, hör hemma i polisens så kallade "tokpärm" – och även om den inte kallas för det så har de övernaturliga tipsen hamnat i samma pärm.

Ingen av tipsen är ens i närheten av att stämma med det som har framkommit i utredningen. Många av mediumen hävdade att Lisa hade kidnappats och hölls vid liv under flera dagar, gömd i en jordlucka eller i andra skrymslen. Det fanns även utpekanden av möjliga mördare som har kunnat avföras helt från utredningen, och mer makabra detaljer om flickans död som inte har något med verkligheten att göra.

Det kriminella mc-gänget som hängde vid Martorp

Dagen efter Lisa Holms försvinnande fick polisen ett tips om att fyra–fem motorcyklister som såg skumma ut hade parkerat vid Martorpsfallen, fredagen innan flickan försvann. "De såg skumma ut", enligt tipsaren som tyckte de såg ut att höra hemma i ett visst kriminellt mc-gäng.

Bilden som togs på kaféet – timmarna innan Lisa Holm försvann

Under sen söndagseftermiddag den 7 juni, togs de sista kända bilderna inifrån kaféet i Blomberg. Bilderna togs av en grupp cyklister som fikade på kaféet och Lisa Holm syns inte på någon av dem.

Faktum är att det inte finns någon känd bild av Lisa Holm som tagits inne på kaféet.

Poliskommissarie Lars Johansson öppnar dörren till det lilla förhörsrummet i Skövde polishus och skjuter en gnisslande vagn med elva pärmar framför sig.

Det är den så kallade slasken från utredningen kring mordet på Skövdeflickan Lisa Holm.

GT har fått exklusiv tillgång till pärmarna.

Det handlar om cirka 5 000 sidor med överskottsmaterial, mestadels tips och spår som inte gett någon utdelning, som bedöms sakna värde för förundersökningen.

Lisa Holm-användare på Youtube

Men vissa gåtor från utredningen har delvis fått svar. Bland annat har utredarna gått till botten med den kusliga Youtubevideon som publicerades flera dagar innan Lisa Holm upptäcktes i arbetsboden. Upplagd av en användare som kallade sig "Lisa Holm", med en klocka som tycktes räkna ned mot flickans död.

– Nationellt operativa avdelningen (före detta Rikskriminalen) spårade användaren till Turkiet, säger Lars Johansson.

Hur kommer det sig att en användare i Turkiet kallar sig "Lisa Holm" och tycks ha en klocka som tickar ned mot hennes död?

– På internet ligger massa sådana här klockor. Är det något intressant som händer i världen, som nu med klimatmötet, så är det lätt att byta användarnamn och i kombination med en klocka som tickar ner plötsligt få full fart och många klick.

Medium och siare har fått en egen pärm i slasken. I samma pärm finns även mer märkliga tips – som att Lisa Holm skulle ha kidnappats av en östeuropeisk prostitutionsliga med bas i Lidköping.

– Folk passar på då de märker att vi läser tipsen. Då kommer sådant här.

Misstänkt utpekad på Flashback

En annan person som har fått en egen slaskpärm är en man som på ett tidigt stadium blev spekulerande internetanvändares toppkandidat till att ha mördat flickan.

Efter att hans bild och mordanklagelserna valsat runt i sociala medier beslutade sig polisen för att hämta in mannen till förhör.

– Han hängdes ut på forumet Flashback under onsdagen och torsdagen. Det figurerade mycket uppgifter kring honom eftersom han hade antastat tjejer i stan. Det hade kommit in anmälningar, säger Lars Johansson.

Mannen avfördes från utredningen och släpptes. Dagen efter rusade poliser in i Blombergs slottsflygel och kom ut med morddömde Nerijus Bilevicius iförd handbojor.

Den 17 november dömdes han till livstids fängelse mot sitt nekande. Med tung teknisk bevisning och vittnesuppgifter mot sig som ingen av de misstänkliggjorda männen i slasken kommer i närheten av.

– För vår del avslutades en stor del av Lisa Holm-ärendet i och med tingsrättsdomen, säger Lars Johansson innan han staplar tillbaka pärmarna och skjuter ut vagnen från rummet.