Ville förstora bröstet – mot hennes vilja

Läkarna på Sahlgrenska missade Alexandra Uusimäkis aggressiva cancerform – och de var på väg att göra en bröstförstoring mot hennes vilja.
Foto: Henrik Jansson
"Sahlgrenska har verkligen försökt ducka och stoppat huvudet i sanden", säger Alexandra Uusimäki.
Foto: Henrik Jansson
I ett förslag till beslut riktar Inspektionen för vård och omsorg nu skarp kritik mot sjukhuset.
Foto: Jan Wiriden

Läkarna på Sahlgrenska missade Alexandra Uusimäkis aggressiva cancerform – och de var på väg att göra en bröstförstoring mot hennes vilja.

I ett förslag till beslut riktar Inspektionen för vård och omsorg nu skarp kritik mot sjukhuset.

– Sahlgrenska har verkligen försökt ducka och stoppat huvudet i sanden, säger Alexandra Uusimäki.

– Det hoppas jag inte, svarar Sahlgrenskas chefläkare Anne Olmarker.

I november i fjol var GT hemma hos Alexandra Uusimäki i Göteborg.

Hon berättade då om sin kamp mot cancern – och om de många vårdfel som hon ansåg att Sahlgrenska begått. Läkarna missade att hon hade en aggressiv form bröstcancerform och övertalade henne att operera in ett implantat.

Ingreppet ska normalt inte utföras när cancern är utbredd – och bara en månad senare opererades implantatet bort.

– Jag var jättetveksam från början, men om en läkare rekommenderar en operation och inte ger ett annat alternativ gör man en sådan. Det gjorde jätteont och jag käkade så mycket morfin att jag varken visste ut eller in. Så fort det var bortplockat blev det bättre, sa Alexandra Uusimäki.

Ville förstora bröstet

Hon förklarade att läkarna dessutom ville genomföra en bröstförstoring av det friska bröstet.

Mot hennes egen vilja.

– Precis innan operationen kom kirurgen in och sa att de skulle göra en bröstförstoring av det, för att det skulle bli symmetriskt med det andra. Så hade de inte märkt att det var utbredd cancer hade jag vaknat med två silikonbröst som jag inte ville ha, sa Alexandra Uusimäki.

Hon anmälde Sahlgrenska till Inspektionen för vård och omsorg, vilka nu har kommit med ett förslag till sitt kommande beslut som GT genom Alexandra Uusimäki fått ta del av.

I beslutsförslaget får Sahlgrenska ta emot hård kritik. Enligt IVO har det funnits "stora brister" i kommunikationen på sjukhuset.

"Finner det oacceptabelt"

"IVO finner det oacceptabelt att vården är organiserad på ett sådant sätt att, det som i detta ärende, leder till nästan total avsaknad av kommunikation och samordning mellan berörda verksamheter", skriver IVO.

Man skriver också att "patienten inte getts möjlighet till övervägda beslut avseende exempelvis direktrekonstruktion och symmetriserande kirurgi av höger bröst"

Därtill konstaterar IVO att patientjournalen saknar viktig dokumentation. Enligt IVO har vårdtagaren - Sahlgrenska – vidtagit åtgärder för att öka patientsäkerheten efter den aktuella händelsen.

– Överlag tycker jag att den skarpa kritiken är jättebra. Det enda jag önskar är att se lite mer krav på Sahlgrenska så att det inte händer igen. Speciellt att de lyfter fram att Sahlgrenska själva inte lyft fram några av felen. De har verkligen försökt ducka och stoppat huvudet i sanden, säger Alexandra Uusimäki.

Sahlgrenska kommenterar

Sahlgrenskas chefsläkare Anne Olmarker betonar att de i normala fall inte kommenterar IVO-beslut förrän de är de är definitiva, men att de nu gör ett undantag då patienten själv går ut och berättar om innehållet i beslutsförslaget.

– Vi får självklart titta på det här. IVO har inte kritiserat det medicinska, vilket på sitt sätt är skönt. De har tittat på samordnings- och kommunikationsbrister och där har vi vidtagit åtgärder. Det är bra att vi får un synpunkter, säger Anne Olmarker.

Alexandra Uusimäki upplever att ni stoppat huvudet i sanden, hur ser du på det?

– Det hoppas jag verkligen inte Det här är en chans för oss att granska det vi gör och det är viktigt att ta fasta på synpunkter.

Ett definitivt beslut från IVO är att vänta senare under året.