Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Villapriserna i Göteborg faller: ”Betydligt lugnare”

Priserna på villor sjunker i Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

I juli månad föll villapriserna i Storgöteborg med hela 3,4 procent. 

Det visar nya siffror från SBAB och Booli. 

Nedgången kan inte förklaras med vanliga säsongsmönster skriver SBAB i ett pressmeddelande. 

I juli föll lägenhetspriserna i alla storstadsregioner förutom Stormalmö. När siffrorna över villapriserna släpptes under tisdagen visar de på en sjunkning i Storgöteborg och Stormalmö, samtidigt som det mer eller mindre står still i Storstockholm. 

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, säger i ett pressmeddelande att det nu börjar bli allt mer tydligt att prisnedgångarna kan vara en trend. 

Relativt stora prisfall 

Samtidigt går det inte att förklara med vanliga säsongsmönster då augusti vanligtvis är en månad då priserna stiger. 

– Fallen i villapriserna i Storgöteborg och Stormalmö i juli är relativt stora. Det följer efter en period där villapriserna ökat betydligt mer än lägenhetspriserna, vilket sannolikt kan förklaras av en fortsatt stor efterfrågan på större bostadsyta under pandemin. Men även för villor ser nu utvecklingen således ut att mattas av, säger Robert Boije.

Prisavmättningen på lägenheter började sakta men säkert i april, menar Robert Boije. 

– Man ska vara försiktig med att tolka enskilda månadsutfall, men det blir mer och mer tydligt att vi gått in i ett betydligt lugnare läge på bostadsmarknaden, säger han.

Se också: