Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill varna andra efter magsäcksoperation

KRAFTIGA BIVERKNINGAR. Lisa Bagan har måt mycket dåligt efter sin magsäcksoperation. "Jag kan varken sova eller äta. Jag har haft blödande magsår tre gånger. Jag har fått dropp på sjukhuset säkert 40 gånger för att jag varit så uttorkad. Jag har fått akne på hela ryggen och hela ansiktet och jag mår illa hela tiden", säger Lisa Bagan till GT.Foto: Privat
VILL VARNA ANDRA. "Jag vill säga att de verkligen, verkligen ska tänka igenom det innan de gör det. Att de ska testa allt annat innan. Folk säger till mig att jag har tagit den enkla vägen. Vadå? Att må dåligt resten av mitt liv," säger Lisa Bagan.Foto: Privat
Hon säger att hennes bukskinn hänger två och en halv centimeter när hon står upp och fyra centimeter när hon sitter ner.Foto: Privat
INNAN OPERATIONEN. "Jag gjorde operationen för min sons skull. Han skulle precis börja gå och jag ville orka sprinag efter honom och vara och en bra mamma", säger Lisa Bagan.Foto: Privat

JÖNKÖPING. Lisa Bagan, 28, gjorde en magsäcksoperation för att kunna vara en bättre mamma till sin son.

Hon förlorade 51 kilo - och chansen till ett välmående liv.

– Operationen har förstört hela min tillvaro, säger hon till GT.

Nu vill hon slå larm till andra.

Gastric bypass

■■■ Operationen är den vanligaste kirurgiska behandlingen mot fetma. Den bedöms som effektiv med mycket goda långtidsresultat och med relativt små biverkningar. Magsäcken förminskas och man blir fortare mätt.

■■■ Vid operationen skapas en liten ficka överst i magsäcken som på så vis har plats för mycket mindre mat än tidigare. Den kvarvarande stora delen av magsäcken kopplas bort. Maten leds förbi den första delen av tunntarmen. Ingreppet gör att näringsupptaget försämras.

■■■ Operation mot fetma används i de svåraste fallen och efter att andra viktminskningsmetoder först prövats.

Källa: Landstinget Västra Götaland

Hon hade testat allt utan att lyckas gå ner i vikt. Till slut bestämde sig Lisa Bagan, som bor i Mullsjö, för att göra en gastric bypass-operation. Sedan dess har det gått drygt två år. Hon har tappat halva sin kroppsvikt, gått ner från 106 till 55 kilo. Men med viktnedgången kom biverkningar som har gjort hennes liv till ett levande helvete, som hon också berätta om för Jönköpings-Posten.

– Jag kan varken sova eller äta. Jag har haft blödande magsår tre gånger. Jag har fått dropp på sjukhuset säkert 40 gånger för att jag varit så uttorkad. Jag har fått akne på hela ryggen och hela ansiktet och jag mår illa hela tiden, säger hon till GT.

Bukskinnet hänger fyra centimeter

Hon säger att hennes bukskinn hänger två och en halv centimeter när hon står upp och fyra centimeter när hon sitter ner. Lisa Bagans högt ställda förväntningar på att operationen skulle ge henne ett bättre liv har kraftigt ställts på ända.

– Jag mår inte alls bra. Men jag tänker att man måste göra det bästa av situationen. Man kan ju inte bara gnälla utan jag försöker att tänka positivt, säger hon.

Att operationen kunde leda till biverkningar visste hon. Men inte i den omfattning som hon nu upplever.

– Jag visste att man kan få tarmvred och att det finns en liten risk att det kan gå snett på operationsbordet. Men det jag drabbats hade jag ingen aning om, säger hon.

"Må dåligt resten av mitt liv"

Nu vill hon varna andra som funderar på att göra en magsäcksoperation.

– Jag vill säga att de verkligen, verkligen ska tänka igenom det innan de gör det. Att de ska testa allt annat innan. Folk säger till mig att jag har tagit den enkla vägen. Vadå? Att må dåligt resten av mitt liv, säger Lisa Bagan.

Efter en magsäcksoperation kan landstinget bekosta en operation för att ta bort löshängande hud, men någon sådan får inte Lisa Bagan.

– Det krävs att huden hänger fem centimeter. I Jönköping har de gjort bedömningen att min hänger två och en halv, säger hon.

"Känner mig som en 70-årig tant"

För Lisa återstår att vända sig till en privat klinik men då får hon bekosta ingreppet själv - mellan 60 000 och 80 000 kronor, säger hon.

– Jag är ensamstående småbarnsmamma och student. Det finns inte en chans att jag har råd med det. Det känns fruktansvärt. Jag känner mig som en 70 årig tant på magen och vill inte visa mig för någon, säger Lisa Bagan.

Magsäcksoperationen gjorde hon när hon bodde i Kristianstad. Där utförs sådana operationer av Aleris Obesitas Skåne, på uppdrag av Region Skåne.

– Vi informerar om alla komplikationer. Jag tror att vi i Sverige är väldigt duktiga på den här informationen, säger Marie Flemming, sektionschef på Aleris i Kristianstad, till Jönköpings-Posten.

"Finns biverkningar"

Torbjörn Eriksson är sektionsledare för övre gastrokirurgi i Jönköpings län.

– Allt sådant hon drabbats av kan drabba de som gör denna operationen. Man måste vara väldigt medveten om att det finns olika biverkningar, säger han till Jönköpings-Posten.