KRAFTIGA BIVERKNINGAR. Lisa Bagan har måt mycket dåligt efter sin magsäcksoperation. "Jag kan varken sova eller äta. Jag har haft blödande magsår tre gånger. Jag har fått dropp på sjukhuset säkert 40 gånger för att jag varit så uttorkad. Jag har fått akne på hela ryggen och hela ansiktet och jag mår illa hela tiden", säger Lisa Bagan till GT. Foto: PrivatKRAFTIGA BIVERKNINGAR. Lisa Bagan har måt mycket dåligt efter sin magsäcksoperation. "Jag kan varken sova eller äta. Jag har haft blödande magsår tre gånger. Jag har fått dropp på sjukhuset säkert 40 gånger för att jag varit så uttorkad. Jag har fått akne på hela ryggen och hela ansiktet och jag mår illa hela tiden", säger Lisa Bagan till GT. Foto: Privat
KRAFTIGA BIVERKNINGAR. Lisa Bagan har måt mycket dåligt efter sin magsäcksoperation. "Jag kan varken sova eller äta. Jag har haft blödande magsår tre gånger. Jag har fått dropp på sjukhuset säkert 40 gånger för att jag varit så uttorkad. Jag har fått akne på hela ryggen och hela ansiktet och jag mår illa hela tiden", säger Lisa Bagan till GT. Foto: Privat
VILL VARNA ANDRA. "Jag vill säga att de verkligen, verkligen ska tänka igenom det innan de gör det. Att de ska testa allt annat innan. Folk säger till mig att jag har tagit den enkla vägen. Vadå? Att må dåligt resten av mitt liv," säger Lisa Bagan. Foto: PrivatVILL VARNA ANDRA. "Jag vill säga att de verkligen, verkligen ska tänka igenom det innan de gör det. Att de ska testa allt annat innan. Folk säger till mig att jag har tagit den enkla vägen. Vadå? Att må dåligt resten av mitt liv," säger Lisa Bagan. Foto: Privat
VILL VARNA ANDRA. "Jag vill säga att de verkligen, verkligen ska tänka igenom det innan de gör det. Att de ska testa allt annat innan. Folk säger till mig att jag har tagit den enkla vägen. Vadå? Att må dåligt resten av mitt liv," säger Lisa Bagan. Foto: Privat
Hon säger att hennes bukskinn hänger två och en halv centimeter när hon står upp och fyra centimeter när hon sitter ner. Foto: PrivatHon säger att hennes bukskinn hänger två och en halv centimeter när hon står upp och fyra centimeter när hon sitter ner. Foto: Privat
Hon säger att hennes bukskinn hänger två och en halv centimeter när hon står upp och fyra centimeter när hon sitter ner. Foto: Privat
INNAN OPERATIONEN. "Jag gjorde operationen för min sons skull. Han skulle precis börja gå och jag ville orka sprinag efter honom och vara och en bra mamma", säger Lisa Bagan. Foto: PrivatINNAN OPERATIONEN. "Jag gjorde operationen för min sons skull. Han skulle precis börja gå och jag ville orka sprinag efter honom och vara och en bra mamma", säger Lisa Bagan. Foto: Privat
INNAN OPERATIONEN. "Jag gjorde operationen för min sons skull. Han skulle precis börja gå och jag ville orka sprinag efter honom och vara och en bra mamma", säger Lisa Bagan. Foto: Privat

Vill varna andra efter magsäcksoperation

Publicerad

JÖNKÖPING. Lisa Bagan, 28, gjorde en magsäcksoperation för att kunna vara en bättre mamma till sin son.

Hon förlorade 51 kilo - och chansen till ett välmående liv.

– Operationen har förstört hela min tillvaro, säger hon till GT.

Nu vill hon slå larm till andra.

Hon hade testat allt utan att lyckas gå ner i vikt. Till slut bestämde sig Lisa Bagan, som bor i Mullsjö, för att göra en gastric bypass-operation. Sedan dess har det gått drygt två år. Hon har tappat halva sin kroppsvikt, gått ner från 106 till 55 kilo. Men med viktnedgången kom biverkningar som har gjort hennes liv till ett levande helvete, som hon också berätta om för Jönköpings-Posten.

– Jag kan varken sova eller äta. Jag har haft blödande magsår tre gånger. Jag har fått dropp på sjukhuset säkert 40 gånger för att jag varit så uttorkad. Jag har fått akne på hela ryggen och hela ansiktet och jag mår illa hela tiden, säger hon till GT.

Bukskinnet hänger fyra centimeter

Hon säger att hennes bukskinn hänger två och en halv centimeter när hon står upp och fyra centimeter när hon sitter ner. Lisa Bagans högt ställda förväntningar på att operationen skulle ge henne ett bättre liv har kraftigt ställts på ända.

– Jag mår inte alls bra. Men jag tänker att man måste göra det bästa av situationen. Man kan ju inte bara gnälla utan jag försöker att tänka positivt, säger hon.

Att operationen kunde leda till biverkningar visste hon. Men inte i den omfattning som hon nu upplever.

– Jag visste att man kan få tarmvred och att det finns en liten risk att det kan gå snett på operationsbordet. Men det jag drabbats hade jag ingen aning om, säger hon.

"Må dåligt resten av mitt liv"

Nu vill hon varna andra som funderar på att göra en magsäcksoperation.

– Jag vill säga att de verkligen, verkligen ska tänka igenom det innan de gör det. Att de ska testa allt annat innan. Folk säger till mig att jag har tagit den enkla vägen. Vadå? Att må dåligt resten av mitt liv, säger Lisa Bagan.

Efter en magsäcksoperation kan landstinget bekosta en operation för att ta bort löshängande hud, men någon sådan får inte Lisa Bagan.

– Det krävs att huden hänger fem centimeter. I Jönköping har de gjort bedömningen att min hänger två och en halv, säger hon.

"Känner mig som en 70-årig tant"

För Lisa återstår att vända sig till en privat klinik men då får hon bekosta ingreppet själv - mellan 60 000 och 80 000 kronor, säger hon.

– Jag är ensamstående småbarnsmamma och student. Det finns inte en chans att jag har råd med det. Det känns fruktansvärt. Jag känner mig som en 70 årig tant på magen och vill inte visa mig för någon, säger Lisa Bagan.

Magsäcksoperationen gjorde hon när hon bodde i Kristianstad. Där utförs sådana operationer av Aleris Obesitas Skåne, på uppdrag av Region Skåne.

– Vi informerar om alla komplikationer. Jag tror att vi i Sverige är väldigt duktiga på den här informationen, säger Marie Flemming, sektionschef på Aleris i Kristianstad, till Jönköpings-Posten.

"Finns biverkningar"

Torbjörn Eriksson är sektionsledare för övre gastrokirurgi i Jönköpings län.

– Allt sådant hon drabbats av kan drabba de som gör denna operationen. Man måste vara väldigt medveten om att det finns olika biverkningar, säger han till Jönköpings-Posten.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER