Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill satsa fem miljoner på kameraövervakning

Marina Johansson, kommunalråd för socialdemokraterna. Foto: Lovisa Waldeck
Socialdemokraterna vill satsa fem miljoner på övervakningskameror.Foto: TT NYHETSBYRÅN

I sitt budgetförslag för nästa år vill Socialdemokraterna i Göteborg satsa tio miljoner på att öka tryggheten i Göteborg. 

Fem av miljonerna ska gå till kameraövervakning, berättar Marina Johansson, kommunalråd på en pressträff.

– Otryggheten är hög i Göteborg, vi vet också att tryggheten är ojämlikt fördelad, säger hon. 

Allinsen och de rödgrönrosa (V, Fi och Mp) har sedan tidigare lämnat sina budgetförslag inför nästa år.

På tisdagen kallade Socialdemokraterna i Göteborg till en pressträff för att presentera sitt förslag. 

En del av satsningarna de lyfte fram var tryggheten i staden,

– Otryggheten är hög i Göteborg, vi vet också att tryggheten är ojämlikt fördelad. Vis er att människor med lägre inkomst är otryggare men också kvinnor och äldre, säger Marina Johansson, kommunalråd för Socialdemokraterna på en pressträff och menar att otryggheten är ett av de stora problemen.

Vill sätta upp kameror 

Partiet vill därför satsa tio miljoner för att öka tryggheten i staden.

– Kameraövervakning är en åtgärd som bidrar till att öka tryggheten, där är arbetet i gång och vi vill satsa fem miljoner för att få upp kameror på platser som upplevs otrygga, säger Marina Johansson, på pressträffen. 

Marina Johansson menar också att det behövs både hårda och mjuka insatser för att förhindra otryggheten och förebygga kriminalitet däribland narkotikaanvändning. 

– Polisen har de senaste åren ökat sina insatser mot gängkriminalitet, vi har under förra mandatperioden sett till att vi fått ett riktigt bra trygghetsarbete i Göteborg. Genom den modellen som heter ”Trygg i Göteborg”, det är en grundplattform som vi vill fortsätta utveckla, säger hon.

Unga män i riskzon 

Bland de mjuka insatserna så poängterar Marina Johansson skolan, redan från förskolan och att sedan lyckas i skolan ju äldre man blir och att det från polsiens håll efterfrågats förebyggande och främjande insatser.

– Vi vet att en grupp är särskilt i riskzonen, det är unga män som inte klarar skolan och riskerar att dras in i kriminella verksamheter eller gäng eller extrema organisationer. Våldsbejakande extremism och radikalisering är ett allvarligt problem i Göteborg, säger hon.