Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill satsa 90 miljoner kronor – på djurförsök

Göteborgs universitets laboratorium för experimentell biomedicin, EBM, var i blåsväder i början av förra året på grund av sina djurförsök på hundar.Foto: Google
Det nya centrat ska satsa på större djur än möss, så som hästar och apor.Foto: DJURENS RÄTT

Göteborgs universitet är ett av de lärosäten i landet som ansökt om att få starta ett nytt center för djurförsök på större djur, så som hästar och apor.

Detta trots att en studie från Vetenskapsrådet visar att majoriteten av svenskarna är emot den typen av djurförsök, skriver P4 Göteborg.

Göteborgs universitet har tillsammans med bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet ansökt till Vetenskapsrådet om att få 90 miljoner för projektet.

Läroverken vill använda pengarna till att starta ett nytt center för djurförsök på större djur.

– Det finns sjukdomar i dag som vi inte har svaret på och därför behövs det ytterligare medicinsk forskning, säger Henrik Rönnberg, projektledare bakom ansökan som kommit in till Vetenskapsrådet, till P4.

Majoriteten är mot försök på större djur

Enligt en undersökning från Vetenskapsrådet så är majoriteten av det svenska folket för att djurförsök utförs. 

När det gäller större djur, som hundar och apor är majoriteten dock emot.

Till P4 säger Henrik Rönnberg att man på sikt hoppas kunna avveckla djurförsök helt och hållet, men att det är dyrt.

– Vi tycker att det satsats alldeles för lite på att optimera de försök som utförs och dessutom ta ett krafttag för att hitta på andra tekniker som på sikt kan ersätta djurförsök. Det kostar mycket pengar, säger han.

Men förslaget möter motstånd, bland annat från Djurrättsalliansen.

– Vi tycker det är en väldigt liten del i dag som satsas på djurfria metoder, säger Daniel Rolke, ordförande på Djurrättsalliansen till P4.

Har tidigare kritiserats efter försök på hundar

Utöver de 90 miljoner kronor som man har sökt av Vetenskapsrådet är tanken att lärosätena själva lägga ytterligare 140 miljoner för att centrat ska kunna starta i gång.

Göteborgs universitet har tidigare varit i blåsväder för sina djurförsök och anklagats för djurplågeri då de använt hundar för att testa tandimplantat.

– Problemen är många. De har inte alla liggplatser, vilket de enligt lag ska ha. Miljön de vistas i är torftig och när de drar ut hundarnas tänder och sätter in implantat så lider hundarna, det framkommer i journalerna. Hundarna drabbas även av förstoppning och får svårt att äta, sa Daniel Rolke till GT då.

Agneta Holmäng är tillståndsinnehavare för djurförsök på Göteborgs universitet. Hon hävdade att hundarna inte utsatts för djurplågeri då de fått smärtlindring.

– Vi ger hela tiden smärtlindring och att handla på det viset är inte djurplågeri, sa hon då.

De sex labradorer som användes i försöken avlivades senare genom överdos av sömnmedel.