Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill minska rökningen – inför rökförbud på Skrea strand

Kritiken mot förbudet: ”Stoppar inte rökarna”.
Från och med nästa sommar är det slutrökt på Skrea strand i Falkenberg.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON EXPRESSEN

Falkenbergs kommun väljer att införa rökfria zoner på Skrea strand nästa sommar.

Kommunen hoppas att detta ska leda till att rökningen minskar, skriver Hallands Nyheter.

Det är en motion från Vänsterpartiet i Falkenbergs kommun som har godkänts av kommunstyrelsens arbetsutskott. Nu väntas motionen på att klubbas i fullmäktige. Med motionen ser nu Falkenberg ut att följa grannen Varberg, som sen tidigare har rökförbud på sina badplatser.

– Det blir rökfri zon på stora delar av stränderna. Om vi tar Varberg som exempel så är i stort sett hela badplatser en rökfri zon. Vi vill sätta normen att rökning inte är önskvärt på stranden, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande till HN.

Via motionen vill man även stoppa nedskräpningen av stränderna. Bland annat de fimpar som kastas på stranden och mikroplasten som letar sig ut till havet. Men exakt hur det ska gå till är ännu oklart.

– I motionen var det ett förbud mot rökning på badstränder och så skulle det vara särskilda rökzoner en bit ifrån sandstranden. Jag är naturligtvis nöjd med att det blir rökfritt på sina håll, men inga fimpar ska ner i sanden och ingen mikroplast ska ut i havet, säger Mikael Hallberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Falkenberg till tidningen.

”Respektlöst”

Tidigare studier har visat att vid införande av rökfria miljöer utomhus har lett till en minskad rökning. Detta hoppas nu kommunen på ska hända även utomhus. Den nya tobakslagen, som innebär rökförbud på uteserveringar och perronger bland annat, omfattar inte badplatser.

Men vissa kommuner väljer i stället att införa så kallade rökfria zoner.

– Det handlar mycket om personlig moral hos våra invånare att följa de nya reglerna. Jag tycker det är respektlöst att röka i närheten av barn och familjer och att kasta fimpar i sanden där barnen leker. Det är ganska dåligt, säger Per Svensson till HN.