Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill införa mensskydd på toaletterna i Borås

Tamponger i behållare på skolorna i Lindesberg: ”Uppskattats väldigt mycket”.
Foto: Dmitri Maruta / Colourbox
Foto: Magnus Bergström / TT NYHETSBYR¿N

Vänsterpartiet i Borås vill se staden ”menssäkrad”, genom att provinföra gratis mensskydd på toaletter i en eller flera verksamheter i kommunen.

Något som flera nämnder är positiva till. Bland annat kulturnämnden, rapporterar P4 Sjuhärad.

– Alla har nog varit med om att kanske på ett oväntat sätt få sin mens och så är man på ett ställe där det är självklart med toalettpapper men det finns inget mensskydd, säger Sara Andersson (S), ordförande i nämnden, till kanalen.

Det var på internationella kvinnodagen i år som Vänsterpartiet i Borås lämnade in sin motion ”menssäkra Borås”.

”Alla som någon gång fått sin mens vid ett oväntat tillfälle och inte haft tillgång till mensskydd vet vilket obehag det skapar, kanske allra mest för unga som nyligen fått sin första mens. Menssäkrade toaletter skapar trygghet”, skriver man bland annat i förslaget.

Motionen ligger nu ute på remiss. Svaren ska vara inne sedan den 14 augusti, men flera nämnder har svarat och är positiva till förslaget, rapporterar P4 Sjuhärad.

Så ska det gå till

– Det handlar helt enkelt om att 50 procent av Borås befolkning är kvinnor och om man är kvinna har nog alla varit med om att kanske på ett oväntat sätt få sin mens och så är man på ett ställe där det är självklart med toalettpapper men det finns inget mensskydd. Den här motionen handlar helt enkelt om att fler toaletter blir menssäkrade, säger Sara Andersson (S), ordförande i kulturnämnden, som är en av de som tillstyrkt förslaget.

De vill alltså införa gratis mensskydd på toaletterna på bibliotek och kulturhus i Borås, på prov.

Också gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och förskolenämnden ställer sig positiva, rapporterar P4.

 – Vi tycker att en toalett per verksamhet kan utrustas till att börja med och i vårt förslag föreslår vi att lokalvården för respektive verksamhet står för inköp och underhåll av mensskydden, säger Sara Andersson.

UR ARKIVET: Jämställdhetsministern om gratis mensskydd

Jämställdhetsministern redo att ta upp frågan: ”En fråga om kvinnors hälsa” (inslag från 2020).