Undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg och biologen Kennet Lundin har precis stigit upp ur Gullmarsfjorden där de djupdykt efter nakensnäckor. Foto: Annika MalmbergUndervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg och biologen Kennet Lundin har precis stigit upp ur Gullmarsfjorden där de djupdykt efter nakensnäckor. Foto: Annika Malmberg
Undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg och biologen Kennet Lundin har precis stigit upp ur Gullmarsfjorden där de djupdykt efter nakensnäckor. Foto: Annika Malmberg
Knubbnuding. Foto: Klas MalmbergKnubbnuding. Foto: Klas Malmberg
Knubbnuding. Foto: Klas Malmberg
Knottrig gurknuding. Foto: Klas MalmbergKnottrig gurknuding. Foto: Klas Malmberg
Knottrig gurknuding. Foto: Klas Malmberg
Draknuding. Foto: Klas MalmbergDraknuding. Foto: Klas Malmberg
Draknuding. Foto: Klas Malmberg
Purpurborstnuding. Foto: Klas MalmbergPurpurborstnuding. Foto: Klas Malmberg
Purpurborstnuding. Foto: Klas Malmberg

Vill du ha en knottrig gurknuding på ögat?

Publicerad

Vet du vad en pudrad plogläpp är? Eller en knottrig gurknuding?

Båda är exempel på de många spektakulära nakensnäckor som lever i ett vatten nära dig.

– Det är som små rymdvarelser under vattnet, men många vet inte ens att de existerar, säger Kennet Lundin, docent på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Under evolutionen har de gjort sig av med sitt skyddande skal – sedan har nakensnäckorna utvecklats till underliga undervattensvarelser i oändliga variationer. Och många av dem trivs utmärkt i de salta vattnen utanför Västkusten.

– Vi har kartlagt 90 stycken i Sverige och allihop finns på Västkusten – vi hittade en utanför Gotland med, säger Kennet Lundin, som tillsammans med undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg skrivit boken Svenska nakensnäckor.

"Som små sagoväsen"

Det krävs alltså inte en resa till tropiska breddgrader för att tillskansa sig spektakulära undervattensupplevelser. Många av nakensnäckorna i Sverige har minst sagt exotiska utseenden.

– Efter att de har förlorat skalen så har de kunnat ändra form och ser i dag ut som små sagoväsen med starka färger och underliga former, säger Kennet Lundin.

Nakensnäckorna må vara skallösa, men de är knappast försvarslösa.

– I stället har de blivit osmakliga eller utvecklat andra sätt att försvara sig på. Till exempel genom att flytta sina brännande nässelceller till utskott på ryggen.

Pussade en nakensnäcka

Kennet Lundin har personlig erfarenhet från en av nakensnäckornas försvarsmekanismer.

– Jag var nyfiken på att veta hur starkt och effektivt deras gift är så jag testade att pussa en – då svullnade mina läppar upp. En fisk som försöker äta en sådan nakensnäcka spottar genast ut den, berättar han.

Under arbetet med boken har Kennet Lundin och Klas Malmberg tagit fram svenska namn på de olika arterna i samarbete med svenska artkommittén.

Påminner om kinesisk drake

– Vi utgick från vad en dykare ser i vattnet när de tittar på nakensnäckorna och försökte fånga dess typiska drag i namnen. Draknudingen tillexempel påminner om en kinesisk drake till utseendet, säger Lundin.

Några andra innovativa namn som tagits fram är klyvfransläpp, ögonfläckig stumpnuding och stjärnfläckad havscitron. Den gamla goda Göteborgshumorn har också smugit sig in i namngivningsprocessen.

– En av arterna heter snigelkott, för att den kan rulla ihop sig precis som en igelkott.

Vad ska man då göra om man vill se såna här nakensnäckor?

– Då är mitt bästa tips att gå med på några av Naturhistoriska museets nakensnäckekurser. Vi kommer att hålla en i Lysekil, en i Smögen och en i Hamburgsund i sommar, säger Kennet Lundin.

"Lite som med kantareller"

Men det går givetvis också att dyka på jakt efter de spektakulära varelserna på egen hand.

– Ofta ska man simma ned på 5-10 meters djup och sedan ska man stanna där och titta i lugn och ro. När man väl upptäcker en så brukar man få syn på hur många som helst, lite som med kantareller, säger Kennet Lundin.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER