Lars Vilks planerade föreläsning på Karlstads universitet stoppas. Foto: Christer WahlgrenLars Vilks planerade föreläsning på Karlstads universitet stoppas. Foto: Christer Wahlgren
Lars Vilks planerade föreläsning på Karlstads universitet stoppas. Foto: Christer Wahlgren
Lars VIlks kommenterar avbokningen på sin blogg. "Yttrandefriheten vid universiteten bestäms med andra ord genom tillräckligt mycket våld. Det kan också finnas andra skäl", skriver konstnären. Foto: Rob SchoenbaumLars VIlks kommenterar avbokningen på sin blogg. "Yttrandefriheten vid universiteten bestäms med andra ord genom tillräckligt mycket våld. Det kan också finnas andra skäl", skriver konstnären. Foto: Rob Schoenbaum
Lars VIlks kommenterar avbokningen på sin blogg. "Yttrandefriheten vid universiteten bestäms med andra ord genom tillräckligt mycket våld. Det kan också finnas andra skäl", skriver konstnären. Foto: Rob Schoenbaum

Vilks stoppas från att föreläsa vid universitet

Publicerad

Konstnären Lars Vilks planerade föreläsning på Karlstads universitet stoppas.

– Vi kan inte garantera säkerheten, säger universitetets säkerhetssamordnare Jan Gambring till Nya Wermlands-Tidningen.

Lars Vilks skulle ha hållit sin föreläsning den 17 mars. På torsdagen kom Karlstads universitet med beskedet - konstnären stoppas.

– Det stämmer. Bokningen gjordes den 16 februari, bara några dagar efter attackerna i Köpenhamn. Vi har haft överläggningar och kommit fram till att vi inte kan garantera säkerheten i lokalen, det handlar alltså inte om innehållet i föreläsningen, säger Jan Gambring till NWT.

Vilks: Kan finnas andra skäl

Föreläsningen hade bokats av Utrikespolitiska föreningen. På sin blogg kommenterar Lars Vilks att den nu inte blir av.

"Jag fick tidigare idag (eller rättare sagt igår) besked om att Universitetet i Karlstad inte längre ville genomföra den planerade föreläsningen för Utrikespolitiska Föreningen. Säkerhetsskäl, säger man. Vad jag vet är det inte polisens uppfattning utan rektorns egna spekulationer. Yttrandefriheten vid universiteten bestäms med andra ord genom tillräckligt mycket våld. Det kan också finnas andra skäl", skriver Vilks.

Attackerades med ägg

En beskrivning av händelseförloppet som universitet vänder sig emot. Överläggningarna ska ha skett i samråd med både rektorn och polisen i Värmland.

– Vi har gjort en samlad bedömning av säkerheten och det är inte arrangemanget i sig det handlar om, utan säkerheten i lokalen, säger säkerhetssamordnare Jan Gambring till NWT.

När Lars Vilks för tre år sedan besökte universitetet i Karlstad fick hans föreläsning avbrytas efter 20 minuter. Konstnärens vakter fick ingripa när han attackerades med ägg.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER