"Vilket hån det är – vilken förnedring"

Leif Mannerström fortsätter att engagera sig i hjärtefrågan äldremat.
Foto: ANDERS YLANDER
"Fler och fler blir glada över att vi håller på med det här, och fler och fler blir stötta och ledsna. Det är min tanke att det ska vara så."
Foto: Jonas C Andersson
Mannerström tog upp flera exempel på sitt raseri kring äldrematen.
Foto: Jonas C Andersson

Här tänds gnistan för bättre äldremat.

White Guide Senior – tillsammans med dragplåstret och Göteborgsikonen Leif Mannerström – gör nu allt i sin makt för att göra maten bättre.

Och matgurun är nöjd – när han trampar någon på tårna, och det känns.

– Fler och fler blir glada över att vi håller på med det här, och fler och fler blir stötta och ledsna. Det är min tanke att det ska vara så.

Han har varit framme med släggan förut – Leif Mannerström. 

Nu pratar han återigen för att lyfta frågan om äldrematen och vården för dem äldre i Sverige. På onsdagen höll han tillsammans med White Guide Seniors grundare Pär Bergkvist en föreläsning på ämnet.

"Äntligen – så ska vi lyfta måltiderna för de äldre".

Och de båda matprofilerna lyfter fram att det har blivit bättre på flera ställen – men att det fortfarande inte duger. Och Leif Mannerström är nöjd när hans jobb och höjda röst ger eko i branschen.

– Många känner sig trampade på tårna, menar han och förtydligar:

– De som är duktiga ska få ros – och de som inte sköter sig ska ha ris.


LÄS MER: Leif Mannerström: Kalla äldrematen för vad den är i vissa fall – ett hån 

Rasar mot behandlingen av äldre

Under föreläsningen berättade Leif Mannerström – som själv har brunnit för frågan sedan 1995 – för publiken om sina egna farhågor för att inte längre kunna laga sin egen mat.

– Jag har en skräck för att jag och min fru ska hamna där. Vi är 77 och 73 år gamla. Det är ju en restaurang du måste gå till varje dag, därför måste det bli bättre.

En specifik händelse, som rör upp känslorna hos tv-kocken Mannerström, fick han uppleva under ett besök i norra Sverige.

– Man ska inte göra som man gjorde på ett ställe i Norrland, där man sitter och river hushållsrullar för att få ihop servetter. Du förstår ju själv vilket hån det är, vilken förnedring det är när man är gammal att sitta och torka sig om munnen med toalettpapper eller hushållspapper.

"Tio procent är katastrof"

...men det finns ljusglimtar.

White Guide Senior med Pär Bergkvist i spetsen besöker hem för äldre och testar maten, i hela Sverige. Alltid oanmält och alltid på samma grunder.

Reslutatet: 80 - 10 - 10.

– 80 procent är mediokert, varken bra eller dåligt. Tio procent är strålande och tio procent är katastrof, säger han.

Tack vare föreläsningar, möten och uppmärksammanden hoppas han bättra på maten där det är dåligt – men också lyfta maten där den är bra.

– Äldrematen har fått ta så mycket skit på sistone. Vi som har provat 400-500 boenden i Sverige vet att så illa är det inte. 

Och den bästa maten, ja, den finns på västkusten – på Tubbereds äldreboende.

– Vi har sett väldigt mycket bra på ett ställe på Tjörn. De vann White Guide Senior förra året och de har en helhet. Det är god mat på tallriken och engagerat från vårdpersonal till högsta chef. De är ett föredöme för alla.


 Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.