Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vildsvinen har tagit över i villaidyllen

Ida Knabe filmade vildsvin hemma i Onsala.
Ida Knabe filmade vildsvin hemma i Onsala. Foto: PRIVAT
Ett vildsvin. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Vildsvinens utbredning är ett allt större problem i villaidyllen Onsala i Kungsbacka kommun.

De boende känner oro för barnens säkerhet och många får sina trädgårdar förstörda.

– Det är eländigt att kommunen inte tar tag i det för skolans del. Det är framför allt otäckt för de mindre barnen, säger Onsalabon Patrik Jansson.

Vildsvinen breder ut sig allt mer på många håll i södra Sverige. Hittills i år är antalet trafikolyckor fler med vildsvin än med älg, 3 375 respektive 2 673.

Exklusiva Onsalahalvön, beskriven som Västsveriges guldkust, är ett av de mest utsatta områdena. 

Och ett allt större missnöje över vildsvinsplågan sprider sig bland de boende på Onsalahalvön.

15 vildsvin på vägen

Ida Knabe, 17, fångade en stor grupp med vildsvin i sitt bostadsområde i Onsala på film när hon var på väg hem från jobbet en sen kväll.

– Jag fick skjuts hem och vi var tvungna att tvärnita med bilen för de gick mitt i vägen. Det var drygt 15 vildsvin, berättar Ida Knabe och tillägger:

– Jag bryr mig inte så mycket om de håller till inne i skogen, men de rör sig ofta bredvid en skola där min lillebror går. Det är ett ganska tättbebyggt område med villor och de är inte roligt att ha dem klivandes över gräsmattorna. Särskilt inte när man är ute och går på kvällen. De är inte så skygga av sig har jag märkt.

Exklusiva Onsalahalvön, beskriven som Västsveriges guldkust och direktörsidyll. Foto: HENRIK JANSSON

Onsala – kändisar, guldkust och vildsvin

Onsalahalvön ligger i Kungsbacka kommun i Hallands län några mil söder om Göteborg. Länge bestod bebyggelsen mest av fritidshus men sedan 1980-talet har antalet året runtboende stadigt ökat.

Havet, vacker natur och närheten till Göteborg har gjort att fastighetspriserna stigit markant och området är i dag ett av Västsveriges mest exklusiva. Längs kustlinjen är priserna skyhöga. I måndags låg 26 villor ute till försäljning på Hemnet. Priserna varierade från 1,975 kronor till 29,5 miljoner kronor.

Förre Volvochefen P-G Gyllenhammar köpte en fastighet här 1994 för 4,4 miljoner kronor. Hans barn sålde den 2012 för 65 miljoner kronor.

Framgångsrika idrottsmän slår sig gärna ner här. Några av dem som äger fastighet på halvön är Henrik Lundqvist, Jonas Jerebko, Helen Alfredsson, Lotta Schelin, Oscar Wendt och Calle Johansson.

12 000 personer över 16 år är skrivna på Onsala. Här röstar de flesta borgerligt. Moderaterna fick senast runt 40% i väljarstöd. Vid förra valet 2014 hade man stöd av nästan hälften av väljarna.

GT har tidigare berättat om Johan Kitzig i Onsala som har haft ett antal ovälkomna besök av vildsvin. Droppen kom när familjens tomt i det närmaste blev helt förstörd och de tvingades sätta upp ett elstängsel runt sin gård.

– Vi satte in ett elstängsel, det är enda sättet att hålla dem borta. Men problematiken stannar ju inte i vår trädgård, har han tidigare sagt.

”De vandrar även mitt på dagen”

Patrik Jansson är ännu en boende som vittnar om vildsvinens ökade aktivitet i området.

– De är ute och vandrar även mitt på dagen. Det är eländigt att kommunen inte tar tag i det för skolans del. Det är framför allt otäckt för de mindre barnen, säger han.

Vildsvinen gick framför bilen när Ida Knabe var på väg hem från jobbet. Foto: IDA KNABE

”För många grisar”

Han berättar att vildsvinen härjat och bökat på flera tomter i villaidyllen.

– Jag har haft en häck runt tomten som stoppat dem, så jag har varit lyckligt lottad själv. Men flera grannar har fått hela trädgårdar uppbökade, säger han.

En kväll såg Patrik Jansson att det rörde sig ute på tomten. Det var en familj på tio–femton djur, konstaterar han.

– Jag gick ut och skrämde i väg dem. De kom tillbaka efter ett par dagar och då skrämde jag bort dem igen, säger han.

Patrik Jansson har bott i huset i Onsala i 21 år och förklarar att det är först för drygt ett år sedan som det började bli stora problem med vildsvin i området.

– Det måste göras en avskjutning. Det är alldeles för många grisar ute och springer, anser han.

Skjuter cirka 200 om året

Helene Harryson, enhetschef vid hälsoskydd i Kungsbacka kommun, säger att kommunen tar frågan om vildsvinen på stort allvar. 

Eftersom vildsvin är vilda djur ägs ansvaret för situationen inte av någon, utan det är ett gemensamt ansvar mellan kommunen, länsstyrelsen och polisen, konstaterar hon. 

– Våra skyddsjägare har nyligen genomfört ett drev för att driva vildsvinen från tätortsnära områden ut mot skog och marker där man kan bedriva skyddsjakt, säger hon.

Ida Knabe filmade vildsvin hemma i Onsala. Foto: IDA KNABE

Detta är något som skyddsjägaren Magnus Stolpe bekräftar.

– Vi kan oftast inte skjuta grisarna bland husen utan försöker driva ut dem i skogen. Vi har gjort ett antal insatser på Onsalahalvön och kommer att fortsätta med det.

Stolpe beräknar att det totalt skjuts runt 200–300 vildsvin på Onsala årligen.

– Jag tror inte att stammarna ökat så mycket de senaste åren. Går man tillbaka lite längre är det däremot en stor ökning av grisar i området.

Är fredliga – oftast

Han beräknar att det finns en population på 700–800 vildsvin nu och den ska hållas nere.

– Sedan är det viktigt att grisar som håller till i bostadsområden, i synnerhet skolor, drivs bort eller skjuts av.

Antalet trafikolyckor med vildsvin har ökat i Kungsbacka kommun liksom i hela landet totalt.

Däremot menar Stolpe att man som privatperson inte behöver vara rädd för att bli attackerad av ett vildsvin.

– Man ska aldrig säga aldrig, men det är ytterst ovanligt att de attackerar oprovocerat. Det är i jaktsituationer när de är skadade eller trängda som de kan attackera, säger han.

Han tillägger:

– Man ska ha respekt för grisarna och har man hund i närheten av en flock ska man ha den i koppel. Det är vanligare med oprovocerade älgattacker jämfört med gris som jag tycker är en fredlig art normalt sett.

 

LÄS MER: Barnfamiljen barrikaderar sig med elstängsel mot vildsvinen