Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vildsvin trampade ihjäl valpen Anna

Här fastnar Ingemar, 75, mitt i vildsvinsflocken
Anna var en Jack Russell-valp på endast åtta månader som trampades ihjäl av vildsvin.
Foto: Privat
Anna blev ihjältrampad av vildsvin. OBS! Genrebild.
Foto: NICLAS TILOSIUS

Åtta månader gamla valpen Anna hittades svårt skadad i skogen och behövde avlivas.

Hon hade blivit nersprungen av vildsvin.

– Vi har haft med vildsvin tidigare och har sett flockar som har gått här. Vi har varit oroliga för hundarna hela tiden, säger matte Ginger Oldfors, 67.

På hästgården i Vallda i Kungsbacka kommun släppte Ginger Oldfors, 67, ut de fyra Jack russell-hundarna. Endast tre stycken kom in igen, något Norra Halland tidigare skrivit om. 

– Jag släppte ut dem på ena sidan av huset och var noga med att titta så att inga vildsvin var ute. Men sedan sprang de runt huset och började skälla. Jag gick ut och såg en stor flock vildsvin stå i trädgården, säger hon.

Det var i onsdags morse. Efter att hundarna jagat i väg den stora flocken fattades Anna, en valp på åtta månader.

Sökandet drog i gång, men man hittade henne inte.

– Vi ringde polisen och ville få hjälp med eftersök, men det gör man tydligen inte med husdjur som hundar och katter. Jag försökte att förklara att det är ett djur som också lider, säger Ginger.

Mamma Bo och Annas syster Fia leker på gräsmattan.
Foto: Privat

Anna behövde avlivas

Efter fyra timmars intensivt letande hittades Anna 150 meter från huset. Hon var vid liv, men låg orörlig.

– Hon lyfte huvudet när hon såg oss komma, men det var också allt hon klarade. Vi tog henne till veterinären och vid röntgen var bäckenet krossat, urinblåsan spräckt och ett ben av. Hon var tvungen att avlivas.

Ginger berättar också att Anna hade trampmärken på kroppen, och att hunden av allt att döma hade blivit nersprungen av vildsvinen. Och det här är inte första gången vildsvinsflockar dyker upp på hästgården.

– Vi har haft med vildsvin tidigare och har sett flockar som har gått här. Vi har varit oroliga för hundarna hela tiden, egentligen. De går precis på gräsmattan utanför huset och vi har sett flockar på 15-20 stycken flera gånger, säger Ginger.

Såhär har det sett ut i Gingers trädgård efter att vildsvinen har bökat.
Foto: Privat

”Hela gräsmattan inhägnad”

Efter att Anna dödats av vildsvin har familjen nu hägnat in trädgården.

– Nu har vi stängt in hela gräsmattan med fårstaket med el. Men när jag går från stallet till huset så finns vildsvinsflockar där ibland. När de ser mig och hundarna så går de mot oss, säger Ginger Oldfors.

TV: Vildsvinen har tagit över direktörsidyllen

Ida, 17, fångade en stor grupp vildsvin på film