De aggressiva vildsvinen var på väg att gå till attack mot en mamma och hennes barn. Foto: Läsarbild

De aggressiva vildsvinen var på väg att gå till attack mot en mamma och hennes barn.


 Foto: Läsarbild

Vildsvin sköts till döds efter attack

Publicerad

De aggressiva vildsvinen var på väg att gå till attack mot en mamma och hennes barn.

Då ryckte kommunens skarpskytt ut och sköt ihjäl dem.

– Jag såg direkt att det ena vildsvinet skulle anfalla mig, säger Andreas Lindgren som höll i bössan.

Två aggressiva vildsvin har skjutits till döds efter att de under torsdagsförmiddagen var på väg att gå till attack mot människor i centrala i Falköping, enligt Skaraborgs Allehanda.

Kommunalskytten fick då ett samtal om att det var stora problem med två vildsvin som hade tagit sig ner mot centrum.

"Irritation och stress"

När skytten kom till platsen såg han att en mamma och ett barn var på flykt undan från de aggressiva djuren.

– Jag skyndar mig ut ur bilen och sprang emot vildsvinen för att ta de åt sidan. När vildsvin blir trängda vill de skydda sig och kan då gå till anfall. De är irritation och stress och det är synd om dem då, säger Lindgren.

Efter att ha fört kvinnan och hennes barn i skydd bakom en bil avlossade han de dödande skotten mot vildsvinen.

– Jag såg direkt att det ena vildsvinet skulle anfalla mig. Hon "klappade" med munnen och spände ögonen i mig. Det finns inget att misstolka i sådana lägen. Inga djur ska behöva lida. Egentligen är det ju vi som inkräktar i deras hem, säger kommunalskytten.

"Är aldrig roligt"

Det var första gången han blev kallad till en plats för att ta hand om vildsvin. Hans vanligaste uppdrag är grävlingar som gräver sig under marken, kajor eller skadade rådjur.

– Jag har extrem respekt för de vilda djuren och ser alltid ur djurets bästa perspektiv och ingen annans. Ibland finns det ingen annan utväg än att skjuta och det här var ett sådant fall. Det är aldrig roligt att behöva göra det, säger Lindgren.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER