Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vildsvin inblandade i allt fler trafikolyckor

Vildsvinsolyckor blivit vanligare än kollisioner med älg i Jönköpings län.Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LASSE SVENSSON

Numer är det vanligare att krocka med vildsvin än att krocka med älg i såväl Västra Götalands som Jönköpings län. 

Det visar statistik från Nationella viltolycksrådet.

Vildsvinen blir allt fler, och det märks i trafiken. Statistik från Nationella viltolycksrådet visar nu att vildsvinsolyckorna blivit vanligare än kollisioner med älg i Jönköpings län. Det skriver P4 Jönköping.

År 2010 inträffade 104 viltolyckor med vildsvin i Jönköpings län. Förra året hade den siffran mer än tredubblats och hittills i år är det vanligare med vildsvinsolyckor än älgolyckor i länet. Så har det aldrig varit tidigare.

Samma sak gäller i Västra Götaland: Vildsvinsolyckorna har mer än tredubblats sedan 2010, och än så länge har fler krockat med vildsvin än med älgar under 2019.

Gynnas av milda vintrar 

– Olyckorna har ökat i och med att vildsvinsstammen ökar nu. Det har varit gynnsamma vintrar för dem de senaste åren, säger Marie Berglind som varit eftersöksjägare i Eksjö kommun i 20 år, till P4 Jönköping.

Vildsvinen är lovliga året om vilket gör att de alltid riskerar att skjutas som ett ”bonusvilt” vid en jakt efter ett annat vilt. Varje år skjuts uppemot 100 000 vildsvin, enligt Jägarnas Riksförbund.