Vilda, 14, hittades nära döden i Nordstan – vännen dog i överdos

I en ny dokumentärserie i P1, ”Tramadoltjejerna”, berättar Vilda, 14, om hur lätt det är att fastna i ett tramadolmissbruk.
Vilda, 14, visar ett sms för Sveriges Radios reporter som är från en knarklangare.
Foto: Ulrika Nandra / Sveriges Radio

2020 börjar med att tre tonårstjejer i Göteborg tar överdoser. 

Av de tre är det bara 14-åriga Vilda som överlever. 

I den första delen av serien ”Tramadoltjejerna” i P1 berättar Vilda om drogerna och vänskapen till en annan av de tre flickorna som bara blev 16 år. 

– Det är ett helvete när man är fast där, för att vägen in kan vara så kort liksom men vägen ut är så lång, säger Vilda i dokumentären. 

Det har gått ett decennium sedan läkemedlet Tramadol spred sig bland unga i landet, först kom det till Malmö innan det spred sig vidare till Stockholm och Göteborg, men också andra mindre städer.

Att ta Tramadol, som är ett smärtstillande läkemedel besläktat med heroin och morfin, kan vara en inkörsport till att ta andra droger och att hamna djupt i ett blandmissbruk.

Tramadol är ett smärtstillande läkemedel besläktat med heroin och morfin.
Foto: JENS CHRISTIAN

Experter varnar för att unga tjejer kan vara extra utsatta för just detta.

I en ny dokumentärserie i P1, ”Tramadoltjejerna”, som gjorts av reportrarna Ulrika Nandra och Christine Odén, berättas historien om tre tonårstjejer i Göteborg som under början av 2020 alla tar överdoser. 

Det är bara Vilda, 14, som överlever.

Fick Tramadol gratis av langaren 

Det första avsnittet handlar om Vilda och en annan tjej, som är 16 år. De blir snabbt nära vänner under sommaren 2019, men som tillsammans också hamnar allt djupare i ett missbruk. 

Den första delen av dokumentärserien heter ”Gratiskartan”, och det var så Vilda kom i kontakt med Tramadol.

– Första gången så var jag 13. Jag var i stan där jag skulle köpa gräs och så hade han det också och så frågade han om jag ville köpa det och så sa jag, ”Nej, jag vill inte ha det också” men så gav han mig en karta ändå, säger Vilda i dokumentären.

Vilda, 14, är en av tre tonårstjejer som ”Tramadoltjejerna” handlar om. Hon var den som överlevde överdosen.
Foto: Ulrika Nandra / Sveriges Radio

Då hade hon sedan något år både rökt cannabis och druckit alkohol. Men det var efter att hon och en vän använde de tio tabletterna som hon också började ta andra droger. Hon tog drogerna för att hon ville dämpa oron och ångesten hon bär på. 

”Dagen efter mådde vi jättedåligt” 

Vilda tänkte först att hon kunde sluta när hon ville, och att det inte var så farligt. Men när hon väl skulle sluta var det svårt. 

– Direkt dagen efter det så mådde vi jättedåligt. Vi hade kräkts och kliat sönder våra ben. Det kändes som det kröp saker innanför min hud. Det var ju första gången vi testade tabletter och sen dagen efter tog vi morfin och sen en vecka efter det fick vi tag i Elvanse, medicin som innehåller amfetamin helt plötsligt, jättesnabbt gick det, säger hon i programmet.

Under sommaren 2019 träffas Vilda och 16-åringen, de blir snabbt bästa vänner och står varandra nära. De har liknande bakgrunder och förstår varandra.

Vilda berättar att det fanns perioder då de båda var rena, men under hösten eskalerar deras missbruk. De hänger i Nordstan och tar bland annat kokain, LSD och Tramadol.

På nyårsdagen tar Vilda en överdos i en bekants lägenhet och hittas senare i Nordstan och förs till sjukhus av polisen.

Vilda hittades i Nordstan efter en överdos.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Överdoserade i samma lägenhet 

Bara några dagar senare tar den 16-åriga flickan också hon en överdos och hittas död i en lägenhet – samma lägenhet där Vilda också överdoserade. 

– Jag hade pratat med henne på lördagen, hon skulle åka till den här lägenheten och betala av en skuld och sen hörde jag inte något mer. På söndagen blev jag orolig och ringde killen som jag visste att hon var med och han svarade inte heller mig. Jag ringde alla människor som hon känner och skrev till alla liksom och sen tillslut så skrev hennes vän till mig att hon hade pratat med hennes pappa som hade sagt att hon är död, säger Vilda i programmet.

Inledningsvis utreddes den 16-åriga flickans död som mord och senare vållande till annans död innan fallet lades ner. 

Under våren 2020 när reportern följer Vilda så rymmer hon och det tas beslut om att hon ska bli tvångsplacerad, då har det gått ett par månader efter överdosen men någon vårdplan har hon inte fått – förrän mamman larmar polisen om att dottern lämnat hemmet. 

”Känner ingen smärta längre” 

Efter att HVB-hemmet hon till slut hamnar på stänger bor hon under sommaren hemma i väntan på ett nytt boende. Vilda får ett återfall men håller sig annars borta från drogerna. 

– Jag önskar att allting var annorlunda, jag skulle verkligen göra vad som helst för att hon skulle kunna komma tillbaka. Men hon är med sin mamma nu och om känner ingen smärta längre, säger Vilda om väninnans död i programmet. 

Under sommaren ser Vilda ändå ljust på framtiden, hon vill klara skolan och har bestämt sig för att bli bilmekaniker. 

– Nu efter jag slutat inser jag att jag kan dö. Det är ett helvete när man är fast där, för att vägen in kan vara så kort liksom men vägen ut är så lång. Innan var jag så orädd för allting nu är jag inte det längre, för jag förstår att ingen är odödlig, säger hon i P1. 


Den första delen av ”Tramadoltjejerna” släpps som podd på Sveriges Radio Play på tisdagen klockan 06.00 och programmet sänds i P1 klockan 11.04. 


Fakta: Tramadol

Tramadol är narkotikaklassat och finns som verksam substans i flera olika läkemedel. Till exempel Nobligan och Tradolan, som används som behandling mot svår smärta. Det är ett smärtstillande medel som tillhör den klass opioider som verkar på det centrala nervsystemet i ryggmärgen och hjärnan. 


Tramadol är nära besläktat med heroin och morfin och förekommer vanligtvis som tablett eller kapsel. Illegalt köps det av lokala langare och på internet där det kallas för ”tram” eller ”trad”. 


Preparatet är mycket beroendeframkallande och i effekterna syns nedsatt medvetandegrad, dåsighet, yrsel och illamående. Högre doser kan vara direkt livshotande och leda till krampanfall, hjärtproblem och andningssvårigheter vilket märks senare på grund av den smärtstillande effekten. 


Den som misstänker att en anhörig missbrukar preparatet kan kontakta vårdguiden 1177 för vidare hjälp. 


Källor: Länsstyrelsen och Fass