Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska lärarstudenten Victoria, 29, dömd i Irak

Viktoria, 29, är dömd till 15 års fängelse.Foto: Privat / Privat/Doku.nu
Viktoria döms för samröre med IS.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Salar Mahmood åtalades för förberedelse till terroristbrott i Göteborg, men friades. Kort därpå åkte han ner till IS och Syrien.Foto: Polisen / Polisen
Anteckningsblocket i målet där flera män friades.Foto: POLISEN / POLISEN
Röda Sten i Göteborg.Foto: NIKLAS MAUPOIX / EXPRESSEN NIKLAS MAUPOIX
Demonstration till stöd för IS.Foto: AP / AP
1 / 7

Den halländska lärarstudenten Viktoria kom att bli den första svensk att dömas för samröre med IS, efter terrorsektens fall i Syrien.

Men Expressen kan i samarbete med Doku berätta hur den irakiska domstolens dom på 15 års fängelse nu ifrågasätts av Viktorias familj.

Hur familjen under flera år försökt få svenska myndigheter att hjälpa 29-åringen och hennes tre barn till Sverige.

– Hon har försökt att fly hem flera gånger med barnen men utan att lyckas, säger Viktorias syster.

På fotot från studenten på den halländska gymnasieskolan ler Viktoria mot släkt och vänner. Blombuketterna med blågula band och en flaska med mousserande hänger runt hennes hals. 

Regnet öser ner, men Viktoria och de övriga studenterna sjunger.

– För vi har tagit studenten, vi har tagit studenten: Fan va vi är bra!

Och för Viktoria såg också framtiden bra ut. Betygen från samhällsvetarprogrammet med inriktning mot organisation räckte gott och väl till att komma in på Lärarprogrammet i Malmö. 

Viktoria drömde om att arbeta med yngre barn, i förskola och grundskola. 

”Islam räddade mig”

Men halvvägs in i utbildningen hände något. Hon flyttade under våren 2010 till Bergsjön i Göteborg. Hon fortsatte studierna vid Lärarhögskolan i Göteborg, men skulle inte fullfölja studierna till slutet.

Viktoria var gravid med en man hon mött genom bekanta i Göteborg.

Han hette Salar Mahmood. Han var ett par år äldre än Viktoria, med ett brokigt och kriminellt förflutet - bland annat hade han tidigare dömts för grova våldsbrott. 

Salar Mahmood övervakades av Säkerhetspolisen inför gripandet 2013.Foto: Polisen / Polisen

Nu hade han sett ljuset och umgicks i radikala islamistiska miljöer. 

”Jag var inte en bra människa innan islam räddade mig och vägledde mig”, skulle han senare säga i förhör med polisen.

Viktoria var född och uppvuxen i en alltigenom kristen familj. 

Och hon föll för honom. 

Enligt familjen hade hon även innan visat intresse för islam men det var först nu som hon gick hela vägen. Hon följde i Salar Mahmoods spår, täckte sig och drogs in i en mer fundamentalistisk miljö. 

– När hon träffade honom, blev det mer instängt. Hon ändrade klädstil och vågade inte prata med mig när han var hemma. Hon fick inte vara den hon var, säger Viktorias syster.

Jihadistisk våldspropaganda

Men då Viktoria bara hade några veckor kvar till att föda deras första barn slog nationella insatsstyrkan till mot Salar Mahmood och tre andra män i samma extrema islamistiska miljö. 

De fyra greps på Centralstationen i Göteborg misstänkta för att ha förberett ett terrordåd, för att ha smitt mordplaner mot den jagade och i islamistiska kretsar hatade konstnären Lars Vilks.

Dådet skulle enligt Säkerhetspolisen ske på årsdagen av terrordåden i USA den 11 september, då Vilks skulle besöka den internationella konsttribunalen på Röda Sten i Göteborg.

Säpo hade bland annat fått tag i vad som såg ut som en detaljerad instruktion för dådet, nedskrivet på en papperslapp som den då 23-årige Salar Mahmood slängt i en papperskorg på Järntorget i Göteborg. 

Hemma hos honom och Viktoria fann Säkerhetspolisen en mängd jihadistisk våldspropaganda, däribland avskrifter från en artikel om jihad ur terrortidningen Inspire. På Salar Mahmoods MP3-spelare och DVD-skivor fanns tal, musik och föreläsningar från islamistiska terrorideologer. 

De gripna männen bar kniv och åtalades senare för att ha förberett en attack mot Lars Vilks vid Röda Sten i Göteborg.Foto: Polisen/GT
Foto: NIKLAS MAUPOIX / EXPRESSEN NIKLAS MAUPOIX
Foto: POLISEN / POLISEN
Foto: POLISEN / POLISEN

Lämnade landet med 135 000 kronor

Tre av männen, däribland Salar Mahmood, åtalades senare, men de friades i både tingsrätten och hovrätten. De slapp undan med ett brott mot knivlagen och den 24 maj 2013 fick Salar Mahmood 135 000 kronor i skadestånd. 

De allvarliga anklagelserna och att Salar inte kunnat närvara vid födseln av sitt och Viktorias första barn gav Justitiekanslern skäl att höja skadeståndet. 

I sin begäran om skadestånd målade Salar Mahmood också upp en tuff tid för sin hustru Viktoria under utredningen. Om hur Säpo hade förhört henne flera gånger. Att journalister ”uppvaktat” släkt och vänner. Och Salar Mahmood ”vågar inte längre resa för att besöka bekanta och släktingar i Irak” ... ”är orolig för att ha skall bli gripen, förhörd och fängslad i Irak till följd av den bild som terrorist och brottsling som har målats upp kring honom”, hävdade hans advokat. 

Men mindre än en månad efter att skadeståndet betalats ut var Salar borta. 

Sommaren 2014 utropade IS sitt kalifat i Syrien och utländska radikala muslimer anslöt sig.Foto: AP / AP

Och innan året är slut hade även Viktoria och barnen lämnat Sverige.

Viktoria hade precis fött sitt andra barn. Och hon hade, enligt familjen, först åkt på semester till Turkiet för att träffa barnens pappa igen.

Systern: Viktoria ringde förtvivlad

Men väl nere i Turkiet ringde Viktoria helt förtvivlad hem till familjen i Sverige.

Hon grät och berättade att hennes man hade blivit galen och skulle ta med deras två döttrar till Syrien. 

Hon visste inte vad hon skulle göra, enligt systern som redan för flera år sedan gav samma version till stiftelsen Doku.

– Mamma sa att hon måste skydda sina barn och inte lämna dem. I samma stund gjorde jag en polisanmälan om olaga frihetsberövande, men det lades ner på grund av brist på bevis och att brottet hade skett utomlands, säger systern och berättar hur Viktoria då och då hörde av sig till familjen över telefonappen Viber.

Under samtalen sa Viktoria att hon inte kunde berätta var hon befann sig och familjen upplevde att hon var övervakad. 

I flera år befann sig Viktoria med barnen i de områden som IS kontrollerade i Syrien. Under hennes tid där utropades kalifatet och hon träffade även på andra svenskar som åkt ner till området.

– Hennes och barnens pass var också beslagtagna av terrorsekten, och jag har fått veta att hon har försökt att fly hem flera gånger med barnen men utan att lyckas. Varje gång hon kontaktade oss grät hon och sa att hon ville åka hem, säger systern. 

”Ville åka hem”

Att Viktoria verkligen ville hem har även bekräftats av en annan kvinna från Göteborg som varit hos IS i Syrien under en längre tid och där träffat Viktoria och hennes make. 

- Viktoria mår dåligt och vill åka hem, sa kvinnan. 

I svenska myndigheters handlingar skrivs Viktoria och barnen som formellt utvandrade från landet i augusti 2015. 

Det är två år efter att de lämnade Göteborg.

Och familjen hemma i Sverige fick allt färre livstecken från Viktoria. Samtidigt började stridslyckan för terrorsekten vända och landområde efter landområde befriades från IS styre.

Och sommaren 2017 lyckades Viktoria ringa hem igen från en telefon som hon lånat av en yezidisk man, berättar systern. 

Viktoria, 29, är dömd till 15 års fängelse.Foto: Privat / Privat/Doku.nu

Hon befann sig då i Irak dit Salar Mahmood tidigare hade tagit henne och barnen. 

Två barn hade nu också blivit tre.

- Hon sa då att hon hade flytt från IS och att Salar hade dödats i en drönarattack. Hon hade sökt hjälp hos Peshmergasoldater för att kunna ta sig hem till Sverige, berättar systern.

UD har varit inkopplat i Viktorias ärende under en längre tid - men inte gjort tillräckligt enligt systern.Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Viktorias anhöriga i Sverige försökte få UD att engagera sig för Viktoria och barnen. Med hjälp av Röda korset och andra organisationer försökte de ta reda på exakt var hon och barnen befann sig. 

Med barnen i fängelset

I februari 2018 fick de besked från Röda korset att Viktoria hade flyttats till ett kvinnofängelse i Bagdad.

Den första tiden levde hon med barnen i fängelset. 

– I fängelset hade hon sovit med dem på en madrass i ett rum tillsammans med andra kvinnor. Hon var rädd för barnens säkerhet, och de hade löss och dålig hygien, säger systern.

I november 2018, efter nästan ett år i fängelset, kunde barnen flyttas till den döde makens släktingar i Irak.

Då hade Viktoria ställts inför rätta för första gången, misstänkt för samröre med IS under tiden på IS-kontrollerad mark. Den irakiska domstolen friade henne i brist på bevis. 

Men hon dömdes i stället till sex månaders fängelse för att olagligt ha tagit sig in i Irak. Domen var en lättnad för familjen. Enligt Iraks antiterrorismlag kan dödsstraff utdömas för den som är med i IS, även om man inte är stridande. 

Hos familjen i Sverige tändes ett hopp om att Viktoria till slut kunde komma hem. 

Viktoria, 29: ”Jag hatar dem”

Men domen revs upp av högre instans. Enligt Lina Malers, frilansjournalist som på Svenska Dagbladets uppdrag bevakade rättegången, med motiveringen att Viktoria ”var gift med en man som tillhörde IS och levde i ett område som kontrollerades av terrororganisationen”.

Enligt Lina Malers, som läst utredningen på plats, har Viktoria sagt att hon var hemmafru och sällan lämnade hemmet, att hon inte kände till att hennes man arbetade för IS, då han ”varken bar vapen eller militärkläder”. Hon fick frågor om hur de försörjde sig i de IS-kontrollerade områdena och Viktoria uppgav att hon sålde saker och fick pengar från släktingar.

I Svenska Dagbladet citeras delar av utfrågningen av Viktoria i rättegången. 

- Stöder du IS? 

- Nej, jag hatar dem. 

- Varför stannade du kvar? 

- Jag är mamma. De hotade ta mina barn. 

Med under rättegången fanns representanter från den svenska ambassaden. Det bekräftar UD:s presstjänst för GT.  

Efter en kortare överläggning avkunnades domen samma dag. Domen blev ett dråpslag för familjen hemma i Sverige. Denna gång ansåg domstolen att bevisen räckte för att fälla för samröre med IS. 

Viktorias version om att hon följt med sin make som tagit barnen till området bedömdes vara en efterhandskonstruktion. 

Straffet förlängdes samtidigt rejäl, till femton års fängelse. Men en av tre domare ska enligt systern ha velat fria.

”Sverige är ett skitland”

Enligt Lina Malers reportage i Svenska Dagbladet ska Viktoria ha tagit domen hårt. Och ilskan riktades i den stunden mot Sverige och svenska myndigheter. 

– Jag tycker att Sverige är ett skitland just nu. Jag förväntar mig ingenting av den svenska regeringen. Jag har suttit i fängelse i två år och de har inte gjort något.

Även Viktorias syster är upprörd. Och riktar också kritik mot svenska myndigheter.

– Ingen har hjälpt mig eller gett oss anhöriga råd. Jag har fått ta reda på allt själv och är besviken på UD för att de har varit så passiva under hela processen, säger hon och beskriver sig själv som blåögd som trodde att svenska myndigheter skulle göra allt som stod i deras makt att hjälpa hennes syster.

– Jag vet att det är en känslig fråga men vi kan inte hålla på så här. Jag är så trött på det. Åker du fast som svensk medborgare utomlands så kan du inte förvänta dig hjälp av svenska myndigheter. Har inte din släkt pengar så kan du glömma att få hjälp med advokat i tid. 

Viktorias anhöriga fortsätter att kämpa för att domen ska upphävas eller att hon ska kunna avtjäna straffet i Sverige i stället.

– Hon älskar sina barn så mycket att hon var beredd att dö för dem. Ingen människa förtjänar detta som hon har gått igenom. Hon har själv sagt att hon hatar IS som hennes man har utsatt henne och barnen för. Men nu är min syster fängslad i en källare utan solljus. För vad?

UD: För en dialog med de anhöriga

Från svenska utrikesdepartementets sida bekräftar man att en svensk medborgare dömts för ”samröre med IS”.

– Vi ger kvinnan fortsatt konsulärt stöd och UD står i kontakt med anhöriga i Sverige, uppger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst.

På frågan om UD även före gripandet arbetat med fallet säger Diana Qudhaib:

– Vi har bistått konsultärt tidigare och den dialog som vi har med anhöriga det är ingenting vi redovisar utåt.

Om de anhöriga är kritiska och tycker att de inte fått tillräcklig hjälp, hur ser du på det?

– Det är en dialog som vi för med anhöriga. 

Frågor om barnen har inte UD besvarat med hänvisning till den personliga integriteten. Men de är enligt familjen kvar i Irak.