Viktor, 22, har corona – fick inte testa sig

Följ senaste nytt om coronaviruset.
Viktor Andersson, 22, sitter i karantän efter att ha drabbats av coronaviruset.
Foto: Privat / Privat

Efter en grabbresa till Amsterdam misstänkte hockeymålvakten Viktor Andersson, 22, att han drabbats av coronaviruset.

Han hade hög feber, kände sig trött och hängig men fick inte ta något prov. 

Då bestämde han sig för att köra till Karlstad – coronasjuk och med hög feber. 

– Tankarna slogs direkt till att det var corona. Jag fick provsvaret på torsdagen och det visade positivt, säger Viktor. 

Natten mot förra måndagen kom hockeyspelaren Viktor Andersson, 22, hem till Skövde efter en grabbresa till Amsterdam. Han arbetade som vanligt på Postnord under samma dag men när han kom hem kände han sig trött, hängig och varm.

– Det var ganska hög feber direkt. På måndagskvällen så kände jag mig sjuk och tankarna slogs direkt till att det Corona, säger Viktor.

Dagen efter ringde han 1177 som frågade honom – vad han uppfattade som – standardfrågor.

– De flesta som inte har varit i Italien eller Kina får nog samma svar som jag. Vi hade ju varit i Amsterdam och jag fick svaret: ”Ligg hemma och hoppas det går över”. Men jag ringde infektionskliniken i Skövde som hänvisade mig till vårdcentralen.

”Ingen big deal”

De förklarade att om det inte var värre så kunde han inte komma på ett prov. Men Viktor ville bara veta om det var influensa eller inte.

– Jag ville egentligen bara ha ett influensaprov men när jag inte fick testa mig någonstans så ringde jag min mamma som jobbar på infektionskliniken i Karlstad och jag behövde ändå åka hem till dem när jag var sjuk så jag körde dagen efter, säger Viktor.

Dagarna innan befann han sig i Amsterdam för en grabbresa.
Foto: Privat / Privat
Dagarna innan befann han sig i Amsterdam för en grabbresa.
Foto: Privat / Privat

På onsdagen togs ett prov för coronaviruset i Karlstad som visade sig vara positivt.

– Det kändes inte som en big deal egentligen. Jag mådde sämst under tisdagen och onsdagen. På torsdagen mådde jag bättre och har inte behövt gå på några läkarundersökningar men har daglig kontakt med infektionskliniken.

”Kan bli friskförklarad snart”

Oron för att han kan ha spridit smittan vidare viruset är inte stor. Viktor har fått information om när man smittar och inte.

– Jag hade inte så bra koll på corona innan men nu har man fått det. Några av kompisarna från grabbresan sitter i karantän och några kolleger från jobbet, säger han.

Nu sitter Viktor i karantän och spenderar dagarna med att titta film, sport eller spela kort med föräldrarna.
Foto: Privat / Privat

Nu har han suttit i karantän i snart en och en halv vecka – och kan bli friskförklarad på torsdag.

– Jag ska ta ett prov i morgon och om det visar negativt ska jag ta ett till 24 timmar senare. Om det också visar negativt är jag friskförklarad men mina föräldrar får ändå sitta i karantän 14 dagar efter att jag är friskförklarad. Det blir nästan tre veckor för dem, säger Viktor.

Spelar i Hockeyettan

Dagarna har varit långa, berättar han. Man får fördriva tiden med sport på tv, filmer och kanske lite kortspel med föräldrarna.

– Om det inte är sport på tv så har jag egentligen inte så mycket att göra. Man scrollar på mobilen gång på gång eller kollar ikapp bondfilmerna. Annars händer det att man har stunder där man bara kollar in i väggen.

Till vardags jobbar Viktor på Postnord och är hockeymålvakt för Skövdes lag i Hockeyettan. 

– Vi har ju uppehåll just nu men det hade varit skönt att hålla i gång så man inte behöver börja om när man är frisk. Men jag får köra i gång hårdträning direkt, säger Viktor Andersson.

Så fördriver han tiden i karantän.