Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vidyas bröstoperation blev en riktig mardröm

Bröstförstoringen förvandlades till en smärtfylld mardröm för Vidya Ernstsson, 33. Foto: Privat
Nu har Vidya stämt läkaren som opererade in implantaten. Foto: Privat
Det var på våren 2009 som Vidya Ernstsson gick till kliniken i Göteborg för att sätta in implantaten. Bilden är en genrebild. Foto: Michel Euler / AP

Bröstförstoringen förvandlades till en smärtfylld mardröm för Vidya Ernstsson, 33.

– Det kändes som att jag varit med i en svår krasch. En huggande, konstant värk, säger hon.

Nu har Vidya stämt läkaren som opererade in implantaten.

Vidya Ernstsson säger att hon sju år efter operationen fortfarande lever med de smärtfyllda konsekvenserna.

Det var på våren 2009 som hon gick till kliniken i Göteborg för att sätta in implantaten.

På läkarens inrådan valde Vidya fabrikatet Poly Implant Prothese, även kallat PIP-implantat, som också Göteborgs-Posten berättat.

– Han lovade mig att det här var ett bra implantat. Två år efter operationen hade jag väldigt ont i det högra bröstet. Implantatet drog sig mot armhålan och jag hade en huggande, molande värk. Jag gick till läkaren som sa att allt såg bra ut, säger Vidya.

"Hur kan en läkare göra så?"

Vad hon inte visste vid återbesöket var att Läkemedelsverket redan ett år tidigare hade förbjudit PIP-implantaten eftersom de utgjorde en fara mot kvinnorna. Senare skulle det visa sig att runt 4000 svenska kvinnor drabbats av de farliga implantaten.

– Om detta sa han ingenting till mig. Det är det som gör mig argast av allt. Han visste alltså då att implantaten hade förbjudits men valde att inte göra någonting. Jag fick varken göra mammografi eller ultraljud. Hur kan en läkare som svurit en ed göra så?

Vidya Ernstsson kontaktade en privatläkare som konstaterade att något var fel.

– Det fanns inget annat att göra än att ta ut implantaten. Muskeln hade kapslat in implantatet i det högra bröstet och jag fick opereras i flera timmar för att det var så svåra komplikationer. Hade min första läkare berättat att implantaten förbjudits hade det inte blivit alls så smärtsamt, säger hon.

"Följts till punkt och pricka"

Nu har Vidya Ernstsson stämt läkaren som gjorde operationen.

– Jag menar att han har gjort ett garantiåtagande. Det innebär att han alltid ska sätta min, alltså patientens, hälsa först. Det har han absolut inte gjort i mitt fall. Jag hoppas att det leder till att fler kvinnor vågar ta kampen.

Björn Nilsson är läkarens advokat:

– I stämningsansökan talas det om Läkemedelsverkets rekommendationer och de har följts av honom till punkt och pricka. Dessutom har alla patienter hos den här läkaren erbjudits att få byta ut implantaten till ett, i sammanhanget, mycket lågt pris. Det är ju utöver vad Läkemedelsverket rekommenderar, säger Nilsson till GP.

Totalt ska över 300 000 kvinnor i totalt 65 länder ha fått PIP-implantat inopererade. Företagets ägare Jean-Paul Mas dömdes den 10 december 2013 till fyra års fängelse för bedrägeri.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!