Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victorias fina gest till Gunhild Stordalen

Kronprinsessan Victoria delar ut priset. Foto: Henrik Jansson
Gunhild Stordalens innovationspris går till Erik Lindberg. Foto: Robert Eklund

En digital teknik för att mäta farliga bakterier i kött - den produkten tilldelas Gunhild Stordalens innovationspris på 200 000 kronor, skriver Dagens Industri.

Prisutdelningen sker bara dagarna innan Gunhild Stordalen ska genomgå en ny svår behandling mot sin dödliga sjukdom – och prisutdelare är ingen mindre än Kronprinsessan Victoria.

På måndag delas Gunhild Stordalens innovationspris för hållbara och hälsosamma livsmedel ut. Prissumman på 200 000 kronor kommer från Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.

Gunhild Stordalen har själv en tuff sommar framför sig. Hon ska i nästa vecka läggas in på sjukhus för en ny behandling mot sin dödliga sjukdom.

– Det blir fem veckor där hon genomför en ny stamcellstransplantation med cellgifter och allt som hör till det. Sommaren blir annorlunda. Det blir mycket på sjukhus, säger hennes make Petter Stordalen till norska TV2.

Kronprinsessan delar ut priset

Gunhild Stordalen är också en av sommarpratarna i P1.

Dagen innan hon reser till Nederländerna för att påbörja behandlingen så har hon bestämt sig för att medverka på den globala konferensen Eat där bland annat forskare och politiker möts för att diskutera hälsosam och klimatsmart mat.

Med på konferensen finns bland annat kronprinsessorna Victoria och Mette-Marit och Gunhild Stordalen ska öppna den.

Prisutdelare av Gunhild Stordalens innovationspris är just Kronprinsessan Victoria och priset går till entreprenören Erik Lindberg, skriver Dagens Industri.

"Fantastiskt kul"

Priset får han för sin utveckling inom digital teknik, som han gör tillsammans med sina kolleger, för att mäta farliga bakterier i kött.

– Det är fantastiskt kul. Pengarna går givetvis till fortsatta aktiviteter, säger Erik Lindberg till DI.

När han startade företaget Innoscentia hade Erik och hans kollega märkt av ett stort intresse bland köttproducenter och märkningen av bäst före datum.

– Genom vår teknik som mäter bakterier kan man förlänga hållbarheten ytterligare. Det leder till ökad säkerhet och mindre svinn, säger Erik Lindberg till DI.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!