Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaos på sjukhus – patienter tvingas placeras i matsalar

Victoria Lundqvist, 24, sa upp sig på grund av situationen på sjukhuset.
Foto: Privat
Patienter placeras i matsalar och korridorer på Kungälvs sjukhus. OBS! Genrebild.
Foto: SHUTTERSTOCK

Patienter placeras i matsalar och korridorer på Kungälvs sjukhus.

Victoria Lundqvist, 24, är en av flera som har sagt upp sig på grund av situationen.

– Jag kan inte garantera mina patienter säker vård och jag är stressad och mår dåligt hela tiden, säger sjuksköterskan Victoria Lundqvist. 

För två år sedan började Victoria Lundqvist, 24, arbeta som sjuksköterska på Kungälv sjukhus akutvårdsmottagning. Redan då tycker hon att arbetssituationen var stressande – i dag upplever hon den som ännu sämre.

Därför har Victoria sagt upp sig, vilket SVT Nyheter Väst var först med att uppmärksamma.  

– Det enda vi kan göra är att jobba på så gott vi kan och försöka rädda situationen. Men jag orkar inte mer nu, jag kände mig stressad och otillräcklig, som att jag inte har koll. Och jag kan aldrig släppa jobbet när jag är hemma, säger hon.

”Alla är missnöjda”

Victoria menar att patienterna är så många att personalen omöjligt kan hinna med att se till allas behov.

– Jag känner inte att jag kan garantera säker patientvård. Jag kommer hem och inser att jag har missat saker. 

Hon berättar att många kolleger känner liknande och att de försökt påverka ledningen, men att ingenting har fungerat. På Victorias avdelning är det sju ur personalen som sagt upp sig, uppger Vårdförbundet för SVT.

– Alla är missnöjda. Arbetsmiljön måste fixas och lönerna höjas så att mer personal söker sig hit, säger Victoria Lundqvist. 

Kungälvs sjukhus.
Foto: HENRIK JANSSON

"Värre än någonsin"

Sofia Tholén Dahlman är representant på Vårdförbundet. Hon säger att Kungälvs sjukhus har hamnat i en negativ spiral.

– Det här är allvarligt. Läget på sjukhuset i Kungälv är värre än någonsin. Arbetsmiljön är dålig, personalen slutar och vårdplatser måste stängas.

Sofia Tholén Dahlman menar att sjukhuset länge har ropat på hjälp, speciellt på Victorias akutvårdsmottagning. 

– Det är osäkert både för både patienter och personal. Det står sängar och grejer överallt. Patienterna sover i matsalar och i korridorer. Det innebär stress för alla, tänk bara om det skulle börja brinna, säger hon.

Situationen började bli problematisk redan för fyra år sedan, förklarar hon. Sedan dess har den förvärrats.

– Nu är det riktigt illa. Arbetsmiljön måste förbättras och löner och arbetstider också, så att mer personal kommer till sjukhuset, säger Sofia Tholén Dahlman.

”Vi måste fixa arbetsmiljön” 

Magnus Karlsson är sjukhusdirektör på Kungälvs sjukhus. Han uppger att situationen på sjukhuset varit tuff både under och efter sommaren och att patienter lagts så väl i personalrum som matsalar.

– Det är jättedåligt. Det ska inte vara så. Men vi lägger också patienter i matsalar, alltså dagrummen. Hur man än ser på det är det dåligt, säger han till SVT.

För GT förtydligar Magnus Karlsson:

– Det som händer är inte bra. Att vi placerar patienter i matsalar och korridorer handlar om personalbrist. Vi ska försöka ta in mer nyexaminerade sjuksköterskor.

Han ser inte lönehöjningar som en lösning på problematiken.  

– Det är inte självklart att fler personer kommer att börja arbeta här även om vi skulle kunna höja lönerna. Jag ser det här mest som en fråga främst om arbetsmiljö. Vi måste fixa arbetsmiljön, en grupp medarbetare ska sätta sig ner nästa vecka och diskutera hur den ska förbättras, säger Magnus Karlsson.