Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victoria och Lina körde över 30 mil – för att rädda anden

Här är tre nyheter att hålla koll på i dag.
Victoria Deichmann. Foto: Privat.
Lina Törnqvist. Foto: Privat.
Anden Anders. Foto: Privat.

En and upptäcktes skadad i Jönköping.

Då bestämde sig vännerna Victoria och Lina för att rädda den.

Mitt i natten satt de sig i bilen och åkte över 30 mil med den skadade anden.

– Jag bryr mig om djur. Jag tycker att man ska tänka, även om de är allmänna djur, så ska man bry sig om dem som om det vore ens egna, säger Victoria Deichmann, 18.

I en Facebook-grupp i Jönköping skrev en tjej att hon hittat en skadad and som behövde hjälp. Hon hade pratat med Stockholms Vildfågel Rehab som sa att den antagligen drabbats av matförgiftning.

– Han tyckte att någon skulle komma upp med den. Så i gruppen frågade hon om någon kunde köra. Jag skrev att jag kunde om jag fick hjälp med pengar till bensin, säger Victoria Deichmann och fortsätter:

– Men många skrev i gruppen att vi skulle låta den självdö. Att det är en allmän anka så ingen bryr sig. Men jag tycker att man ändå ska tänka på dem. Det är ju mysigt att se dem när man går ut på stan, eller se ankungar. Alla borde tänka på dessa djur också.

Men det var personer som hjälpte till. Flera började swisha pengar till Victoria. Klockan 24.00 på lördagen satt sig hon, vännen Lina Törnqvist, 20, tillsammans med anden i bilen för en färd upp till Stockholm.

Varför valde ni att göra det?

– Jag bryr mig om djur. Jag tycker att man ska tänka, även om de är allmänna djur, så ska man bry sig om den som om det vore ens egna. Jag har hund och katt själv, säger Victoria.

Stockholms Vildfågel Rehab hjälper anden. Foto: Privat.

”Vi döpte den till Anders”

Under bilfärden låg anden i en kartong med lufthål. Kartongen var placerad i baksätet med dubbla bälten.

– Det var lite läskigt. Den rörde inte så mycket på sig. Men vi försökte prata med den. Vi döpte den till Anders och pratade med den som man gör med ett riktigt husdjur.

Framme utanför Täby mötte Stockholms Vildfågel Rehab upp dem. Det visade sig att anden fått ett slag mot tinningen. 

– Den hade fått en hjärnblödning men han sa att han kunde rädda den. Han skulle ge medicin till den och kanske sy såret.

Hur känns det att ha gjort denna gärning?

– Det känns riktigt bra. Det är ett djur, det spelar ingen roll om det är ett husdjur eller ett vanligt djur. Jag tycker att man ska bry sig ändå.