Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victor sprängde äldreligan på Coop

Victors tips satte stopp för äldrebedragarna som hade härjat inne på flera stora matbutiker, bland annat Coop Nära. Foto: PRIVAT
– När jag kollade och såg hur de här kvinnorna samarbetade blev jag tokig. Fly förbannad, säger Victor Olsson. Foto: POLISEN

Två kvinnor lurade under lång tid flertalet äldre personer på pengar genom att sno deras kontokort i samband med besök till matbutiker.

När kvinnorna slog till på butiken där Victor Olsson är chef – var det slutet för deras bedragarturné. 

– När jag kollade och såg hur de här kvinnorna samarbetade blev jag tokig. Fly förbannad, säger Victor Olsson.

Efter ett besök på Coop Nära Trätorget i Göteborg, tog en stamkund kontakt med personalen. 

Kunden var en äldre dam som undrade om någon i butiken visste var hennes kontokort fanns. 

– Hon ringde hit och bad mig kolla i kameran om hon verkligen hade lagt det i sin ficka och fått med sig det, säger Victor Olsson, butikschef på Coop Nära Trätorget. 

Vad varken den äldre damen eller Victor Olsson visste då, var att hon hade blivit utsatt för två bedragare som härjat i Göteborg.

De två kvinnorna har arbetat i grupp under en längre tid och gett sig på, framför allt, äldre personer. Enligt Alexander Rydberg, som har arbetat med fallet som civil utredare, var kvinnorna exceptionellt skickliga i sitt tillvägagångssätt.  

Toppen av isberget 

– Främst är det äldre kvinnor som har blivit utsatta. Det är ett väldigt inarbetat arbetssätt, säger Alexander Rydberg. 

 

LÄS OCKSÅ: Polisens varning: Så döljer äldrebedragarna sina brott 

 

De har valt sina offer i matvarubutikerna. Den ena kvinnan ska ha gått fram och ställt sig snett bakom det blivande offret för att se pinkoden. Den andra ställer sig i kön bakom offret och köper en liten vara, samtidigt som hon håller koll på vart offrets plånbok tar vägen. 

– Kort därefter plockar de plånboken, tar ut bankortet och lägger tillbaka plånboken. Det är därför det blir egenmäktigt förfarande och bedrägeri i stället för stöld. Det är väldigt skickligt, säger Alexander Rydberg.

En av de dömda kvinnorna. Foto: POLISEN

Inom loppet av drygt en månad ska kvinnorna ha kommit över cirka 200 000 kronor. 

– Kort efter att de har tagit kortet så försöker de ta ut så mycket som finns. Ofta är det fyra eller fem gånger 20 000. Finns det något kvar så köper de varor eller presentkort, säger Alexander Rydberg. 

 

LÄS OCKSÅ: Seriebedragarna lurar äldre kvinnor 

 

Både åklagaren och polisen misstänker att det bara är toppen av isberget. 

Bedragarna som slog till på flera stora butiker, däribland Willys, Ica och Coop, kunde till slut stoppas – tack vare butikschefen Victor Olsson. 

– Det var först då de greps. Tidigare hade vi ju bara sett det som enskilda ärenden. Nu kunde man väva samman allt, säger utredaren Alexander Rydberg. 

Blev tokig 

När stamkunden som blivit av med sitt bankomatkort hörde av sig till Victor Olsson på Coop Nära, valde han att gå igenom övervakningskamerorna, troligtvis hade damen tappat det. 

– Man räknar ju inte med att någon har tagit det. Vi letade och såg om vi kunde hitta det, säger Victor Olsson. 

Men när han såg bilderna från övervakningskamerorna såg han hur allting hade gått till.

– Främst är det äldre kvinnor som har blivit utsatta. Det är ett väldigt inarbetat arbetssätt, säger Alexander Rydberg, civil utredare på polisen. Foto: POLISEN

– När jag kollade och såg hur de här kvinnorna samarbetade blev jag tokig. Fly förbannad, säger Victor Olsson. 

Han såg hur damen blev stoppad på vägen ut av de två misstänkta kvinnorna. 

– Vid entrén har vi två rätt tunga dörrar efter varandra, som en sluss. Då ska de här två misstänkta vara "snälla" och hjälpa henne. I stället för att öppna den sista dörren så står de och håller emot lite så att det ska ta längre tid. Jag blir så jävla förbannad, säger Victor Olsson. 

Agerade direkt 

Det dröjde inte många dagar förrän de två kvinnliga bedragarna återvände till Coop Nära Trätorget och Victor Olsson tyckte sig känna igen dem.

– Jag var lite osäker först men när jag såg att de försökte se en annan kunds kod förstod jag att det var dem. Då var jag 100 procent säker, säger han. 

 

LÄS OCKSÅ: Äldrebedragarnas hänsynslösa knep

 

Samtidigt som kvinnorna försökte lura ytterligare en person, ringde Victor Olsson till polisen. 

– Jag hade koll på dem hela tiden samtligt som jag hade polisen på tråden, säger han.

En av de dömda kvinnorna. Foto: POLISEN

Polisen kunde gripa kvinnorna på platsen och deras bedragarturné var äntligen över. Victor Olsson själv kan inte förstå hur de misstänkta kvinnorna tänker. 

– Jag tycker att det är riktigt dåligt. Mot pensionärer dessutom, så gör man bara inte, säger han.

"De ska fan inte komma undan" 

Det var också därför det inte fanns några tveksamheter hos honom att agera när han så vad de misstänkta kvinnorna utsatte kunderna för. 

Här ser man hur de dömda kvinnorna "omringar" sitt offer.Foto: POLISEN

 

– Jag tycker inte att jag är bäst i världen direkt. Jag ser det som en självklarhet. Särskilt när de yrkade på tre och ett halvt år fängelse. Då förstår man att det rör sig om en hel del pengar. Då känns det bra. De ska fan inte komma undan med det här, säger Victor Olsson. 

647 sidor lång förundersökning

Enligt Alexander Rydberg, den civila utredaren som arbetat med ärendet, är allmänhetens tips, iakttagelser och agerande ibland helt avgörande. 

– Det är oerhört viktigt. Det är guld värt att folk vågar. Jag tycker verkligen att han ska ha en stor eloge för det här, säger Alexander Rydberg. 

I den 647 sidor långa förundersökningen har polisen arbetat för att knyta kvinnorna till olika platser genom övervakningskameror. Det är bland annat hårspännen, naglar och kläderna som polisen har fokuserat på när kvinnornas ansikten var dolda på övervakningskamerorna.  

Kvinnorna dömdes i Göteborgs tingsrätt till två år och sex månaders fängelse. En av dem dömdes även till utvisning. De stod stod åtalade för tretton fall av egenmäktigt förfarande och flera fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Kvinnorna friades på två av åtalspunkterna.