Victor Mullers nya partner: Oligark som är Putins vän

Storägaren Victor Muller frias helt i Saab-härvan.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX / AP TT
Den före detta Saab- ägaren Victor Mullers nya affärskollega Boris Rotenberg, oligark och vän med Rysslands president Vladimir Putin
Foto: MIKHAIL TERESHCHENKO/TASS/SIPA

Hans före detta finansiär och samarbetspartner Vladimir Antonov sitter i dag i fängelse i Ryssland för att ha lurat en bank. Själv åtalades han för grovt svindleri i Saab-affären men frikändes.

Den tidigare Saab-ägaren Victor Muller gör nu allt för att rädda sitt eget sportbilsmärke Spyker och har hittat en ny samarbetspartner: Oligarken Boris Romanovich Rotenberg – nära vän med den ryske presidenten Vladimir Putin.

– Tack vare det här samarbetet har Spyker nu en stabil grund att stå på, säger Victor Muller.

Den holländske affärsmannen Victor Muller köpte 2009 personbilstillverkaren Saab av den amerikanska biljätten General Motors via sitt bolag Spyker.

Den ryske bankiren Vladimir Antonov var hans finansiär och storägare i Spyker och blev därmed också indirekt ägare i Saab. Men Antonov tvingades sälja aktierna då säljaren, amerikanska General Motors, misstänkt att Antonov varit inblandad i ekonomisk brottslighet.

Den svenska Riksgälden gav dock Antonov grönt ljus, men inte den Europeiska investeringsbanken, EIB, som gick på GM:s linje.

Victor Muller letade frenetiskt efter nya investerare, men misslyckades. Saab begärde först rekonstruktion och senare, 19 december 2011, försattes bolaget i konkurs.

Victor Muller friades

Ekobrottsmyndigheten utredde turerna före konkursen och lämnade sedan in ett omfattande åtal mot sju personer i den gamla Saabledningen. Men Vänersborgs tingsrätt friade samtliga, bland dem både Victor Muller och den tidigare vd:n Jan-Åke Jonsson.

Victor Muller (till höger) med sin advokat Hans Strandberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Åklagaren överklagade domen till hovrätten och yrkade på ett och ett halvt års fängelsestraff för Muller för grovt svindleri, men han frikändes.

Victor Muller gick direkt till attack mot åklagaren Olof Sahlgren efter att han hade blivit frikänd:

– Det är en fullständig förödmjukelse för åklagaren Olof Sahlgren. Han har spenderat tiotals miljoner svenska skattekronor. Han har kastat sju personer till helvetet och tillbaka men inte fått en enda fällande dom. Hans chef borde ställa sig frågan om han ska behålla jobbet, sa Muller i en intervju med SvD.

Det gick inte lika bra för Mullers finansiär Vladimir Antonov. Antonov var tidigare huvudägare i den litauiska banken Snoras och blev misstänkt för förskingring i banken. Totalt saknades det 100 miljoner kronor, enligt Lettlands dåvarande rikspolischef Ints Kuzis.

Två bankbedrägerier

I november 2011 utfärdade Litauen en arresteringsorder på Antonov som befann sig i London. Han greps misstänkt för bedrägeri och penningtvätt men släpptes mot borgen och flydde senare till Ryssland.

Oligarken Vladimir Antonov var Victor Mullers finansiär. I dag sitter han i fängelse i Ryssland.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

I april 2018 greps Antonov i Ryssland i en annan bankhärva. Då anklagades han och flera andra bankchefer för att ha missbrukat två miljoner euro från Sovetsky-banken.

Antonov erkände och dömdes 2019 till fängelse i två och ett halvt år, något som också brittiska BBC News skrivit om.

Victor Muller var under sina glansdagar känd för att leva lyxliv. Han samlade på holländsk mästarkonst, klockor och veteranbilar – som mest ska han ha haft ett 40-tal bilar. Han bor fortfarande i en lyxvilla på Mallorca, som han enligt källor till GT ska hyra.

God för tio miljarder kronor

Efter Saab-affären har han haft det tufft ekonomiskt men fortsatt kämpa för sitt eget sportbilsmärke Spyker som genom åren dragits med mångmiljonförluster. Men nu ser det bättre ut för holländaren som nyligen har inlett ett samarbete i Spyker med en ny oligark – Boris Romanovich Rotenberg, 63. 

Rotenberg är barndomsvän med Rysslands president Vladimir Putin och god, enligt den amerikanska affärstidningen Forbes, för drygt tio miljarder kronor.

Boris Rotenberg är nära vän med Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT

Rotenberg, som också har finskt medborgarskap, har tillsammans med sin bror blivit rik på bankverksamhet. Bröderna har bland annat grundat SMP-bank i Ryssland och Boris Rotenberg är även delägare i ett av Rysslands största byggföretag för gasledningar och elkraftledningar.

2014 drabbades bröderna Rotenberg av amerikanska sanktioner på grund av deras nära band till president Vladimir Putin.

Muller tacksam

Finansdepartementet i USA hävdade att Putin hade tilldelat Rotenberg miljarder dollar i kontrakt med Gazprom och för OS i Sotji. Gazprom är ett ryskt olje- och gasindustribolag, med ryska staten som huvudägare.

Men Victor Muller är nöjd med sin nya samarbetspartner. I ett pressmeddelande på Spykers hemsida hyllar Muller Boris Rotenberg och hans affärskollega Michail Pessis i avtalet som skrevs för två månader sedan.

Muller skriver att det är det bästa som har hänt efter månader av ansträngningar med Spyker.

”Min tacksamhet går till Boris Rotenberg och Michail Pessis för det förtroende som de sätter till oss”, skriver Muller.

GT har sökt Victor Muller.

Så minskar du dina bilkostnader:

Guide: Så minskar du dina bilkostnader.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Karriär & Pengar
Reportage & Granskning