Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi vågar inte gå ut på kvällarna"

Rädda. Vi går inte hit på kvällen, speciellt på helgerna när folk är fulla. Vi är rädda för att bli rånade eller överfallna, säger Patricia Johansson och Maria Forslund.
OPALTORGET. Ungdomsbrottslingarna håller Opaltorgets invånare som gisslan.
- Vi vågar inte komma hit efter att det blivit mörkt, säger Patricia Johansson och Maria Forslund.
Men ett samarbete mellan polisen och stadsdelsnämnden ska sätta stopp för brottsligheten och göra Opaltorget tryggt igen.

FAKTA

Så här ska ungdomsbrottsligheten stopas
Starta en meningsfull ungdomsverksamhet i stadsdelen.
Ungdomarna själva ska ha ansvar för verksamheten, med stöd av polisen, sociala myndigheterna och stadsdelen.
Organisation på bred front: idrottsföreningar, föräldrar och skolan ska också involvera sig i de unga.
Ungdomarna ska öva sig i relationer och att ta ansvar.

Källor: Dan Gerefalk, Frölundapolisen, och Torbjörn Larsson, enhetschef Fritid Tynnered.

Brottsligheten i Tynnered, främst kring Opaltorget, har eskalerat det senaste året. Antalet misshandel har ökat med 35 procent och personrånen har fördubblats jämfört med för bara två år sedan. Och det är mest ungdomar som står för den höga brottsligheten. De boende har tröttnat och kräver att kvarters- och närpoliserna återinförs och att ungdomsgården åter öppnas för att förbättra situationen kring torget.

Saknar resurser

- En uniformerad patrull ökar visserligen tryggheten hos de boende men vi har inte resurser för dygnet runt-bemanning, säger frölundapolisen Dan Gerefalk, som har femton års erfarenhet av arbete med ungdomar. Han tror hellre på förebyggande insatser, att knyta till sig de unga och få dem att känna sig sedda och respekterade. Då minskar brottsligheten. - Det här är bra ungdomar i grund och botten, men de tänker fel, säger Dan Gerefalk.

Fotbollslag gav resultat

I somras inleddes ett arbete i stadsdelen Tynnered för att i förebygga brottsligheten bland ungdomarna. Fotbollsklubben Proletären FF hjälpte till att starta ett fotbollslag och Mellangården hölls öppen på kvällarna, bland annat. Det gav resultat. - Stadsdelens arbete, en patrullerande mc-polis som sökt kontakt med ungdomar och det faktum att vi grep några bråkstakar gjorde att det blev en dramatisk förbättring i statistiken under sommaren. Barns våld mot barn sjönk till noll i juli och augusti och detsamma gäller personrånen, berättar Dan Gerefalk. Nu hoppas man på ett bredare samarbete för att vidareutveckla satsningen och kunna öka tryggheten ännu mer för de boende.

Vill involvera föräldrarna

- Vi hoppas kunna involvera - förutom polisen - även de sociala myndigheterna, föräldrar, idrottsföreningar och skolorna. Förhoppningsvis kommer vi i gång innan vintern, säger Torbjörn Larsson, enhetschef Fritid i Tynnered.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!